Další ulice v centru Olomouce se dočkaly opravy

30.11.2017 13:46

Tylova a Dánská ulice poblíž historického centra Olomouce mají nově upravené chodníky, parkovací stání i zcela nově instalované podzemní kontejnery na tříděný odpad. Město do rekonstrukce investovalo částku převyšující 2,6 milionu korun.

Další ulice v centru Olomouce se dočkaly opravy
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Obě ulice prošly opravami v průběhu října a listopadu. Předmětem rekonstrukce byla úprava stávajících parkovacích stání a přilehlého chodníku v ulici Tylova i úprava navazujícího chodníku v ulici Dánská. „Věřím, že rekonstrukci ocení především chodci. Tylova ulice byla opravena tak, aby vytvořila hlavní spojnici s částí města kolem ulic Krapkova a Na Vozovce a historickým centrem. Přes Čechovy sady je nyní vedena jako hlavní pěší tah, což bylo podstatou provedených stavebních úprav,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk.

Výsledné úpravy proto zohledňují život v lokalitě, kde je nyní kladen důraz na neomezený a bezpečný pohyb chodců, současně s tím došlo i ke změně uspořádání parkování. „Šlo o to, aby dopravní režim dostal řád, tedy o zrušení stávajícího chaotického a neusměrněného parkování vytvořením čtyř podélných  parkovacích a odstavných stání, které jsou pro Tylovu ulici charakteristické,“ zdůraznil primátor. Dvě místa jsou proto nyní pomocí dopravního značení vyhrazena pro zásobování přilehlých prodejen, a to v době Po – Pá 9:00 – 18:00 a So 9:00 – 12:00. Ve zbývajících časech budou parkovací místa určena veřejnosti.

Stávající řešení dopravního provozu, tzn. jednosměrná komunikace v ulicích Tylova a Dánská i zóna placeného parkování, zůstalo beze změn. „Svislé dopravní značení bylo upraveno tak, aby odpovídalo novému návrhu parkovacích míst a cyklisté mohli těmito ulicemi projíždět v obou směrech. Do plochy chodníku v Tylově ulici byly navíc umístěny stojany na kola,“ popsal náměstek primátora Aleš Jakubec. Tři stávající stožáry veřejného osvětlení nahradilo moderní osvětlení s LED technologií.

Nově vydlážděné chodníky jsou nyní bezbariérově upraveny a na nároží křižovatky ulic Tylova a Dánská vzniklo také místo pro přecházení. „S ohledem na úpravy ploch chodníků bylo naší snahou i odstranění nádob na tříděný odpad z prostoru ulice. Velmi vhodným řešením pro lokalitu poblíž historického centra jsou podzemní kontejnery na sklo, papír a plast,“ objasnil radní a ředitel Technických služeb města Olomouce Miroslav Petřík. „Nově  instalované podzemní nádoby umožní vytřídit větší objem odpadu a svozové vozy z tohoto důvodu nemusejí do oblasti zajíždět tak často,“ popsal další výhodu řešení ředitel technických služeb Petřík. Svoz vytříděného odpadu zajistí technické služby pomocí speciálního vozidla, které využívají také při odvozu odpadu z dalších podzemních kontejnerů umístěných v ulici Lafayetově a na třídě Svobody (u hotelu Trinity, u Tržnice).

Na aktuálně dokončené úpravy komunikací v této části města naváží v budoucnu i další. „Již jsme zadali zpracování projektové dokumentace na stavební úpravy, které budou řešit nároží chodníků ulic Tylova a třídy Spojenců i chodník na třídě Spojenců až po Švermovu ulici,“ uzavřel primátor Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…