Děčín: Město připravuje obnovu kašny na Masarykově náměstí

10.10.2021 19:00 | Tisková zpráva

Kašna na Masarykově náměstí, která je raně modernistickým uměleckým dílem a ve své době reprezentovala pozici náhle se rozvíjejícího města, je v současné době bez původní bronzové sochařské výzdoby. Město připravuje zadání výtvarně architektonické soutěže rozdělené na dvě kategorie: 1. návrat replik původních soch z bronzu, 2. návrat soch navržených volnou tvorbou.

Děčín: Město připravuje obnovu kašny na Masarykově náměstí
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

Dochované jsou pouze fotografie a nákresy kašny. Pro připomínku tohoto umělecky vysoce hodnotného díla významného vídeňského sochaře Rudolfa Emanuela Weyra, který tvořil i na vídeňském dvoře v Hofburgu, připravilo město prezentační panely, které jsou nainstalovány v městské knihovně, na zámku, v divadle a v budově magistrátu v ul. 28. října. Najdete zde informace o kašně s původní výzdobou, s šesti bronzovými figurálními plastikami, které ztvárňovaly pověst o vysvobození dívky.

V současné době město připravuje zadání výtvarně architektonické soutěže rozdělené na dvě kategorie, a to návrat replik původních soch z bronzu a návrat soch navržených volnou tvorbou, která splňuje podmínky: sochy budou umístěny ve stejném počtu a na původní místa, bude se jednat o realistickou figurální plastiku, která bude opět ztvárňovat pověst o vysvobození dívky, dcery dřevorubce, zakleté do pramene v Loubské rokli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…