Děti z Pištína a okolí oslavily Den Země

22.04.2018 21:10

Děti z Pištína a okolních obcí oslavily v neděli 22. dubna společně se svými rodiči letošní Den Země. Na akci, pořádané ve sluncem zalitém pištínské sportovně-relaxačním areálu místní mateřinkou, poznávaly ptáky, rostliny, ryby, zvířecí stopy, soutěžily, bavily se spoustou her, ale navštívily například také místní včelařské muzeum.

Děti z Pištína a okolí oslavily Den Země
Foto: pistin.cz
Popisek: Pištín

„S organizací Dne Země nám tradičně pomohli myslivci, rybáři a členové dalších pištínských spolků, s nimiž spolupracujeme pravidelně po celý rok. Po splnění všech úkolů a absolvování připravených stanovišť na děti čekalo pojízdné kino s filmem věnovaným Zemi a životnímu prostředí,“ uvedla ředitelka Mateřské školy v Pištíně Kamila Lidralová.

Moderní jednotřídní mateřinka s kapacitou 28 dětí stále „voní novotou“. Přestože ji obec vybudovala investicí zhruba osmi miliónů korun teprve předloni, stihla již mateřinka získat vynikající pověst jak mezi rodiči, tak mezi pedagogickými pracovníky i představiteli obcí v okolí. Škola nabízí výuku angličtiny, výtvarný a taneční kroužek. Spolupracuje s místními spolky, které pro ni připravují vzdělávací besedy i s obecní knihovnou. Pravidelně také pořádá akce pro všechny obyvatele obce, pyšnící se titulem Vesnice Jihočeského kraje roku 2017, k níž patří také Češnovice, Pašice a Zalužice.

„Po oslavě Dne Země nás čeká ještě v tomto školním roce spousta akcí. Už 5. května se zúčastníme obecní akce Vaříme, pečeme a smažíme regionální potraviny, v sobotu 19. května jedeme na návštěvu plzeňské zoo a Dinoparku, v sobotu 2. června oslavíme Den dětí a ve středu 20. června pořádáme zahradní slavnost pro všechny obyvatele obce jako rozloučení se školním rokem 2017/2018,“ konstatovala ředitelka.

Školka“ zahajuje nový program

Pištínská „kouzelná školka“ zahajuje v současné době nový program, jehož cílem je zajistit péči o děti zaměstnaných rodičů v průběhu letních prázdnin, kdy jsou školy, včetně mateřských, zavřené. Prázdninové pobyty budou založeny na principu týdenních příměstských táborů, jen v režii profesionálních pedagogů a zkušených lektorů. Nový pilotní projekt pištínské mateřinky uspěl ve výběru výzvy Místní akční skupiny Rozkvět a je financován ze zdrojů Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Zaměstnanost. Pro děti jsou tak pobyty bezplatné. Rodiče za ně uhradí jen školní stravné.

„Hlavním cílem tohoto projektu je podpora zaměstnaných rodičů, kteří řeší problém se zajištěním péče a programu pro své děti v období letních a jarních prázdnin. My jim dáváme možnost plného pracovního nasazení bez nuceného přerušení nebo nutnosti měnit pracovní dobu či úvazek,“ zdůraznila Lidralová.

Pištín leží v polovině cesty na hlavní trase z Českých Budějovic do Vodňan a patří mezi devět historických vesnic oblasti takzvaných Zbudovských Blat. Obec je společně se svými místními částmi, Češnovice, Pašice a Zalužice, držitelem titulu Vesnice Jihočeského kraje roku 2017.
Mateřinka v Pištíně, která zahájila svůj provoz v prosinci 2016, je školou nově vybudovanou v malebném venkovském prostředí. Moderní vybavení umožňuje učitelkám aktivně pracovat s dětmi na jejich pozitivním vývoji ve všech oblastech a to především hravou a laskavou formou. Děti zde prožívají období před vstupem do školy v téměř rodinném a hlavně přátelském prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…