Hodonín: Dům kultury zažil divadelní maratón

07.04.2023 16:28 | Tisková zpráva

Po úspěšném loňském ročníku se na prkna hodonínského kulturního domu vrátil již po sedmnácté oblíbený festival amatérských divadel Hobblík a Mumraj! Během pěti dnů od 29. března do 2. dubna se zde odehrálo na 18 představení od stejného množství souborů, které pečlivě posuzovala šestičlenná odborná porota.

Hodonín: Dům kultury zažil divadelní maratón
Foto: wikipedia
Popisek: Hodonín

Své zastoupení měly na festivalu amatérské soubory z celé republiky od Opavy přes Žďár nad Sázavou až po Prahu. Tradičně nechyběl ani domácí soubor Svatopluk, který 29. března zahájil festivalové dění představením Divadlo bez zvířat. Hra se skládá z šesti jednoaktovek, rozmarných hříček, příběhů postavených na propracovaném dialogu kličkujícím mezi slovy k překvapivým pointám.

Zatímco krajská přehlídka Hobblík je přehlídkou amatérských činoherních a hudebních divadel, Mumraj! představuje studentské ochotnické divadelní soubory. Obě přehlídky jsou postupové a vítězné divadelní soubory mají možnost ukázat své kvality na celostátních přehlídkách. V případě Hobblíku se jedná o přehlídku Divadelní piknik ve Volyni, vítěz Mumraje postupuje na celostátní soutěž Mladá scéna v Ústí nad Orlicí.

Posuzování se letos ujala šestičlenná porota složená z lidí, kteří mají k divadlu blízko, ať už coby pedagogové, herci, režiséři nebo ti, pro které je divadlo srdcovou záležitostí. Vítězným představením festivalu Hobblík se stala inscenace „Vůně cyklónu“ od DS Břetislav, Břeclav. Doporučení na další postupovou přehlídku do Volyně získaly  soubory  DS teaTrum , Velké Opatovice za muzikál Balada pro banditu, DS Svatopluk Hodonín za aktovku Já jsem Herbert, DS Slavkov u Brna za hru ,,Zelňačka“.  Na festivalu Mumraj mezi studentskými soubory porotu nejvíce zaujalo Divadlo Haná, Vyškov s  muzikálem @ť žijí duchové  a inscenace FofrMRAZÍK od DS Štěkátko, Opava.

Kromě zaměstnanců domu kultury a domácího souboru Svatopluk se na festivalu organizačně podíleli také studenti Střední umělecké a průmyslové školy, kteří ve spolupráci se Studentským parlamentem po celou dobu festivalu denně vydávali zpravodaj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …