Hodonín: Kalamitní dřevo se v podobě mobiliáře vrátí zpět

11.11.2021 20:33 | Tisková zpráva

Ekologicky a zároveň eticky přistupuje město Hodonín k budoucí obnově příměstského lesa. Část kalamitně vytěženého dřeva se v podobě dřevěného mobiliáře vrátí zpět do modernizovaného lesoparku. Tomuto záměru dali radní města zelenou na svém jednání v polovině října. Současně již byla zahájena i první etapa výsadby lesa.

Hodonín: Kalamitní dřevo se v podobě mobiliáře vrátí zpět
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

V důsledku řádění tornáda bylo v příměstském lese zničeno přibližně 38 ha lesní plochy. Od této události až k 1. 10. těžaři z Lesů Horňácko, s nimiž má město Hodonín uzavřenu rámcovou smlouvu, vytěžili a bezplatně uskladnili přibližně 6 125 m3 kalamitního dřeva. Rada města zároveň schválila odprodej tohoto dřeva právě společnosti Lesy Horňácko, vyjma kvalitnější suroviny, která bude dále využita přímo v modernizovaném lesoparku. „Část dřeva chceme využít na výrobu mobiliáře, chodníků, mostků, herních prvků či uměleckých objektů pro příměstský les a zasažený intravilán. Dřevo je nutné co nejdříve odborně zpracovat, protože podléhá rychlé degradaci,“ uvedla Tereza Kleinerová z oddělení odpadového hospodářství a zeleně. Rada města odsouhlasila zadání těchto prací pile Zachotín, která zpracuje řezivo tak, aby budoucí práce se dřevem byla co nejjednodušší.

Kromě ekologického a zároveň symbolického aspektu znamená návrat dřeva do lokality, kde původně vyrostlo, především úsporu za dřevní materiál pro budoucí projekty. Využito bude přibližně 350 m3 dubu, 200 m3 borovice a 6 m3 akátu. Než se však ze dřeva stanou finální výrobky, bude to ještě nějakou dobu trvat. „Kvůli nevhodné době smýcení, tedy v plném vegetačním období, je nutné nařezat kulatinu na tzv. prismy, tedy polotovar, který musí nejprve přirozeně vyschnout. Teprve poté bude možné polotovary zpracovat na finální výrobky,“ doplnil k postupu prací Pavel Foltýn z oddělení odpadového hospodářství a zeleně.

Současně se pracuje také na první etapě zalesňování v lokalitě Bažantnice. Lesy Horňácko již začaly s oplocením a výsadbou necelých 10 hektarů lesního porostu, a to klasickým lesnickým způsobem. Během letošního podzimu a jara příštího roku plánují vysadit celkem 77 tisíc sazenic převážně dubů, s příměsí javoru, lípy a habru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…