Hodonín: Ornitologická vycházka obohatila Den Země

21.04.2023 7:29 | Tisková zpráva

Jednou z akcí ke Dni Země byla také ornitologická vycházka spojená s instalací budek v lázeňském a nemocničním parku. Nadšenci v čele s ornitologem Ondřejem Ryškou z Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické zde společně vyvěsili celkem 12 různých budek. Na vycházce určovali také všechny druhy ptactva, které viděli a slyšeli.

Hodonín: Ornitologická vycházka obohatila Den Země
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Ornitolog Ondřej Ryška z Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické poutavě vyprávěl o ptácích a netopýrech v přírodě a názorně ukázal věšení budky, tzv. sýkorníku. Tato budka však není jen pro sýkorky. Jedná se o univerzální budku, která díky své velikosti a rozměrům vletového otvoru dokonale poslouží nejen sýkorám, ale například i rehkům zahradním, vrabcům polním či brhlíkům lesním. Mimo sýkorníky byly vyvěšeny netopýrníky nebo také budky pro větší dravce, tzv. kalousovníky. Celkem v parcích přibylo dvanáct nových budek, které poskytnout hnízdícím ptákům nové zázemí.

Ptáci hnízdí přirozeně v dutinách starých stromů, bohužel v posledních letech právě staré stromy z krajiny rychle mizí a tím jsou omezovány i hnízdní možnosti dutinových druhů ptáků. Nedostatek přirozených dutin ale může být poměrně snadno kompenzován právě vyvěšováním ptačích budek. Při jejich aplikaci však musíme mít vždy na paměti, že jde pouze o řešení náhradní – cílem by měla být ochrana starých doupných stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…