Holešov: Holešovské sochy předmětem odborného zkoumání

18.07.2021 21:10

Odborným posouzením prošly sochy, zdobící morový sloup na náměstí Dr. E. Beneše a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Holešově.

Holešov: Holešovské sochy předmětem odborného zkoumání
Foto: wikipedia
Popisek: Holešov.

Pomocí plošiny se k nim přiblížili akademický sochař a geolog, kteří sochy prohlédli, vyfotili a odebrali vzorky. Ty budou vyhodnoceny a následně bude doporučen postup restaurátorských prací, kterých by se sochy měly dočkat v nejbližších letech. Člověk by si myslel, že sochy se nemění, ale opak je pravdou. „Sochy pískovcové jsou působením vnějších vlivů obrušovány a mění tak svůj tvar. Naopak sochy například vápencové si svůj tvar drží, ale pracují zase uvnitř, kdy každá trhlina může působením vody a mrazu nabýt větších rozměrů a sochu tak přivést k havarijnímu stavu, ačkoliv se to navenek nezdá,“ vysvětluje historik Karel Bartošek. Mimo jiné byly odebrány také vzorky fasády farního kostela, o jejíž opravě se v brzkém výhledu taktéž uvažuje. „Možná se zjistí, že kostel měl dříve zcela jinou barvu, a tak je možné, že jednou budeme mít kostel třeba bílý nebo šedý. Uvidíme, co ukáže rozbor,“ uzavírá Bartošek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…