Hradec Králové: Do práce na kole

20.04.2018 9:15

V Hradci Králové se už popáté objeví projekt „Do práce na kole“, letos s ambicí překonat půltisícovou účast.

Hradec Králové: Do práce na kole
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Do kampaně se veřejnost zapojuje vytvořením týmů o minimálním počtu dvou lidí, kteří se do práce nebo do školy dopravují vlastní silou: pěšky, na kole, koloběžce, na bruslích či skateboardu. Akce bude probíhat od 1. do 31. května 2018, registrace jsou přijímány do konce dubna.

Do akce se pravidelně zapojují i zaměstnanci hradeckého magistrátu, kteří loni vytvořili šest týmů, stejný počet se přihlásil i za městskou knihovnu. „Pokud mi to počasí a pracovní povinnosti dovolí, jezdím na úřad i na další jednání ve městě na kole. Věřím, že letos bude mít tato kampaň v Hradci znovu více účastníků a nezůstanou aktivní jen po dobu jejího konání,“ řekl primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. V Hradci Králové kampaň připomene a symbolicky zahájí průjezd pelotonu cyklistů centrem města, který z Baťkova náměstí vyjede v úterý 24. dubna v 17 hodin.

Přihlášené týmy mezi sebou soutěží, kolik kilometrů v květnu urazí během cesty do zaměstnání jinak než autem nebo hromadnou dopravou. Cílem akce není jen „honit“ kilometry, ale zkusit se v květnu co nejčastěji dopravovat do práce „na vlastní pohon“. Na týmy o 2-5 lidech kromě dobrého pocitu čekají výhry v podobě stylových kol, cyklistické výbavy nebo outdoorových zájezdů. „Účastníci mohou během května využívat také výhody u partnerů v podobě slev nebo produktů zdarma,“ řekl koordinátor kampaně v Hradci Králové Jiří Štrupl. Každý soutěžící dostane ke startovnému triko z biobavlny s ekologickým potiskem.

Smyslem kampaně není jen motivace samotných zaměstnanců při volbě způsobu dopravy do práce. „Snažíme se apelovat i na zaměstnavatele, aby v tomto přístupu své zaměstnance podporovali a umožnili jim kola bezpečně uschovat nebo se v práci osprchovat,“ dodal Štrupl. Letos se do kampaně předpokládá také větší zapojení studentů, pro které je připravena zvýhodněná registrace v rámci přidružené soutěže Do školy na kole.

V současnosti je do soutěžní kampaně přihlášeno již více než 400 účastníků z Hradce Králové. Loni se ve městě aktivně zapojilo 302 soutěžících, kteří během trvání akce ujeli 60.542 kilometrů na kole a ušli 3.796 kilometrů pěšky.

Hradec Králové se loni i předloni stal vítězným městem v anketě Cyklobarometr. Účastníci kampaně vyplňují dotazník, kde uvádí, jak jsou spokojeni s cyklodopravou ve městě a jaké zázemí jim poskytují zaměstnavatelé.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…