Hradec Králové: Elektrobusy už ujely přes dva miliony kilometrů

07.04.2020 15:34

Dopravní podnik města Hradce Králové, a. s., průkopník a lídr na poli elektromobility v prostředí městské hromadné dopravy v České republice, překonal v nedávných dnech další magickou hranici a to dvou milionu ujetých kilometrů. Jeho elektrobusy tuto vzdálenost ujely v podmínkách hradecké MHD od zahájení svého provozu v roce 2013.

Hradec Králové: Elektrobusy už ujely přes dva miliony kilometrů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zásluhu na překonání této pozoruhodné vzdálenosti má zejména v roce 2018 pořízená flotila 20 nových elektrobusů značky SOR NS 12 ELECTRIC – výrobce SOR Libchavy spol. s r.o. Vozy byly získány za pomocí dotací EU (15 ks v rámci projektu IROP 1 a 5 ks v rámci projektu IROP 2), kdy byla celková hodnota zakázky 246 mil. Kč. Součástí tendru bylo i dodání nabíjecí stanice pro pomalé nabíjení pro každý elektrobus a rychlonabíjecích stanic na konečných zastávkách. Přepravní kapacita těchto vozů se třemi dveřmi je 100 cestujících, z nichž 35 má místo k sezení a vozy jsou plně klimatizované, jak pro řidiče, tak pro cestující.

Přesvědčili jsme se, díky výsledkům loňského průzkumu spokojenosti s kvalitou služeb poskytovaných MHD v Hradci Králové, že bezproblémový provoz nových elektrobusů a trolejbusů vede i ke zvýšení celkové spokojenosti současných cestujících v MHD a k dalšímu zvýšení jejich počtů oproti předešlým letům (nové trolejbusové linky s čísly 4 a 21 také rozšířily od 2. února 2019 síť hradecké MHD, kdy obyvatelé části města Pod Strání mají další přímé spojení na hlavní nádraží ČD a terminál hromadné dopravy; druhá nová linka zajíždí na sídliště Plachta, kde doposud naše MHD své zastávky neměla).

Za celý rok 2019 totiž přepravily autobusy, elektrobusy a trolejbusy hradecké MHD 38 002 765 cestujících, což znamenalo oproti roku 2018 navýšení o více než 970 tisíc osob. Jde současně o nejvyšší počet za posledních dvanáct let.

Anketa

Je pro vás generál Petr Pavel důvěryhodnou osobou?

2%
98%
hlasovalo: 18684 lidí

„Vedle zvyšování celkové kvality poskytovaných služeb se intenzivně zaměřujeme i na ekologii provozu městské hromadné dopravy. Co se týká e-mobility českých městských dopravních podniků, jsme v současnosti ve své kategorii na špici. Náš DP tak vlastní nejzelenější, tedy nejčistší, veřejnou dopravu v rámci celé České republiky. Podíl našich dopravních prostředků se ustálil na plánované energetické bilanci 50/50 (poměr vozidel s elektrickým a naftovým pohonem). Vzhledem k možným problémům při dlouhodobých výpadcích elektrické energie a pro plnění mimořádných úkolů si totiž část dieselových autobusů musí DP ponechat pro případ řešení takových nepředvídatelných či neplánovaných situací. Rovněž průměrným věkem celého vozového parku MHD necelých osmi let patří naše společnost k jedněm z nejmladších v rámci celé České republiky. Díky moderním nabíjecím místům patří Hradec Králové na špici i v tomto elektrickém vývoji vozidel a s tím spojené celkové infrastruktury,“ řekl Zdeněk Abraham, ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové.

Největší předchozí obměna vozového parku - a to trolejbusů - proběhla v královéhradecké MHD během tří let - 2011 – 2013, kdy získal dopravní podnik 31 nejmodernějších vozů z dílny plzeňské Škody Electric. Nákup trolejbusů v celkové hodnotě 332 milionů korun podpořily evropské dotace ve výši 120 milionů korun. Jedenáct kloubových trolejbusů a dvacet vozů v krátkém provedení včetně dvou duobusů s pomocným dieselagregátem začalo v postupných dodávkách posilovat hradeckou MHD od dubna roku 2011 a kdy poslední z nich dorazil v červnu 2013. Právě díky nim se stal zdejší vozový park poprvé plně nízkopodlažní. Samozřejmě dále pokračující 100% nízkopodlažnost hradeckých vozů MHD pak v praxi znamená výhodnější nastupování osob s kočárky, invalidními vozíky nebo pro handicapované či starší cestující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…