Hradec Králové: Letošní rozpočet posílí téměř 160 milionů z loňského roku

17.04.2023 7:17 | Tisková zpráva

Z finančního vypořádání loňského rozpočtu má město Hradec Králové k dispozici přebytek volných zdrojů ve výši téměř 360 milionů korun. Radní města výsledky hospodaření města projednali s doporučením převést necelých 160 milionů korun do souhrnné rezervy letošního rozpočtu, zbývajících 200 milionů si město bude šetřit na výdaje v příštích letech.

Hradec Králové: Letošní rozpočet posílí téměř 160 milionů z loňského roku
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Loni Hradec Králové hospodařil se záporným saldem celkových příjmů a výdajů ve výši 102 miliony korun. Finanční vypořádání rozpočtu města za rok 2022 budou na konci dubna ještě finálně schvalovat zastupitelé.

„Výsledek hospodaření významně ovlivnila celková výše příjmů, která byla loni nakonec o 226 milionů korun vyšší, než předpokládal upravený rozpočet a zároveň o téměř 550 milionů korun vyšší, než byly příjmy v roce 2021. Částka 2,992 miliardy korun je dokonce nejvyšší hodnotou příjmové části rozpočtu města v historii,“ říká ekonomický náměstek primátorky Hradce Králové Miroslav Hloušek.

Z celkových příjmů tvoří téměř tři čtvrtiny příjmy daňové, především z rozpočtového určení daní, z výběru správních a místních poplatků či daně z nemovitosti. Další významnou částí příjmů jsou přijaté transfery ze státního rozpočtu a nedaňové příjmy, tedy výnosy z nájemného, z finančního majetku, dividendy či z poskytování služeb.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30019 lidí

Na výdajové části rozpočtu se podle odvětví nejvíce podílela oblast dopravy částkou zhruba 817 milionů korun, což je více než čtvrtina všech výdajů města. „Do této kategorie lze zahrnout dotaci hradeckému dopravnímu podniku, leteckým službám, příspěvek technickým službám na opravy a údržby komunikací či realizaci Inteligentního dopravního systému,“ vysvětluje náměstek Miroslav Hloušek.

Celková výše výdajů města byla v loňském roce 3,094 miliardy korun, z čehož sedmdesát procent tvořily běžné výdaje na provoz města a městských organizací.

Druhou část výdajů města tvoří kapitálové výdaje, tedy investice. Ty se loni podařilo vyčerpat na úrovni 926 milionů korun. „Šlo o objemově nejvýraznější plnění za poslední ch deset let. Největší měrou se na této částce podílela stavba nového fotbalového stadionu, lávka přes Labe u Aldisu, inteligentní dopravní systém, rekonstrukce křižovatky Fortna nebo rekonstrukce ZUŠ Střezina,“ dodává náměstek primátorky Miroslav Hloušek.

Výše zadlužení města k závěru loňského roku byla 524 miliony korun, ke stejnému období město disponovalo nenačerpanými úvěrovými prostředky ve výši 400 milionů korun, které může vyčerpat do konce roku 2024. Výsledkem finančního vypořádání rozpočtu města za rok 2022, kdy je posuzován stav peněžních prostředků s již rozpočtově blokovanými prostředky, a to jak v aktuálním rozpočtu nebo jeho střednědobém výhledu, je tak přebytek volných zdrojů města v částce téměř 359 milionů korun. Rada města v tomto týdnu doporučila zastupitelům část těchto finančních zdrojů ve výši 159 milionů převést do souhrnné rozpočtové rezervy a zbývajících 200 milionů korun použít na financování akcí v roce 2024, případně v letech následujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…