Hradec Králové: Osobnosti získaly výroční ceny, město ocenilo i talenty kultury

01.04.2023 16:29 | Tisková zpráva

Město Hradec Králové pořádalo v nových prostorách banky ČSOB slavnostní předávání významných ocenění osobnostem z kulturního, sportovního a společenského života ve městě. Cenu dr. Františka Ulricha udělilo zastupitelstvo manželům Věře Říčařové a Františku Vítkovi za celoživotní loutkářské mistrovství evropského významu.

Hradec Králové: Osobnosti získaly výroční ceny, město ocenilo i talenty kultury
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Laureátem ceny Primus inter pares se stal Radek Balcárek za dlouhodobou péči o odkaz bitvy u Hradce Králové z roku 1866 a za reprezentaci města. Hradeckou sportovní cenu získala trenérka Romana Ptáčková, dlouholetá koučka Hradeckých lvic, která nyní vede i české basketbalové reprezentantky. Hradeckou múzu si pak převzali zástupci Filharmonie Hradec Králové za odvážně pojatý open air koncert na řece Labi. Právě tento koncert s podtitulem Vodní hudba na náplavce Eliščina nábřeží měl obrovský úspěch u diváků a stal se navíc podle hlasování veřejnosti také Událostí roku 2022. Součástí slavnostního večera bylo také předání ocenění Talent královéhradecké kultury za uplynulý kalendářní rok, které získalo deset mladých umělců a klavírní trio ze ZUŠ Střezina.

„Ačkoliv ocenění v dané kategorii může dostat vždy jen jeden, ohromný respekt, úctu a obdiv zaslouží všichni nominovaní. Je velmi důležité vyzdvihnout jejich výjimečné výkony a veřejně vyjádřit, že si jejich práce, umění a často celoživotní dřiny naše město váží,“ říká primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová.

Jako první byla v průběhu večera předávána ocenění Talent královéhradecké kultury za rok 2022. Touto cenou město oceňuje mladé umělce z řad dětí a mládeže do 18 let, kteří dosáhli v předchozím roce mimořádného úspěchu, umístění v soutěži nebo počinu v oblasti kultury. Výběr provádí na základě návrhů vzešlých z ankety mezi kulturní veřejností, školami a občany města kulturní komise. Ocenění mladí umělci následně obohatili svým účinkováním předávání výročních cen.

„Všem nominovaným i samotným laureátům děkuji za jejich skvěle odvedenou práci a reprezentaci města. Věřím, že všechny tyto osobnosti se stanou inspirací pro další generace. Večer se nesl ve velmi příjemném a pozitivním duchu. Mladým talentům přeji, aby se jim v životě dařilo, vždy je rádi podpoříme,“ říká náměstkyně primátorky pro oblast kultury Ilona Dvořáková.

Ocenění Talent královéhradecké kultury 2022 získali:

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26156 lidí

Jednotlivci

  • Ema Škrhová – hudební obor, klavír
  • Zuzana Marišlerová – hudební obor, klarinet
  • Štěpánka Zajíčková – hudební obor, klarinet
  • Marek Ulrich – hudební obor, klavír
  • Amélie Linková – hudební obor, hoboj
  • Lukáš Fiedler – hudební obor, zobcová flétna
  • Veronika Vítková – divadlo
  • Edéla Koudelková – výtvarný obor
  • Natália Janečková – floristika
  • Dorota Švorčíková – výtvarný obor

Kolektivy

  • Klavírní trio ŠpuKo – Bára Koutová, Pavlína Špuláková, Sára Koutová

Hlavním programem večera bylo předání výročních cen města Hradec Králové, kterých je celkem šest a jsou udělovány na základě návrhů občanů a institucí. Jejich udělování posuzují odborné komise a finálně schvalují zastupitelé města. Jako první byla vyhlášena událost roku, ocenění za výjimečný čin, investici, projekt, výjimečnou událost či akci v uplynulém roce přínosnou pro město a kvalitu života jeho obyvatel. Událostí roku 2022 v Hradci Králové se stal Open air koncert Filharmonie Hradec Králové s podtitulem Vodní hudba na náplavce Eliščina nábřeží. Vítěz byl vybrán na základě hlasování veřejnosti.

Cenu primátorky za studentskou tvůrčí práci si v oborech přírodovědných, technických a zdravotnických odnesl Filip Kostelanský, a to za mimořádné vědecké výsledky, které přispějí ke zjednodušení a ke zlepšení detekce mutací DNA pomocí biochemických metod.

Druhou kategorií byly obory humanitní, společenské a pedagogické, kde exceloval Jan Petružálek. Cenu získal za tvůrčí vědecké a publikační činnosti v oblasti informačního a znalostního managementu, práci s mládeží a organizaci sportovní činnosti uvnitř i vně Univerzity Hradec Králové.

Za významné počiny na poli kulturním získala výroční cenu s názvem Hradecká múza Filharmonie Hradec Králové. Velký úspěch zaznamenal open air koncert Vodní hudba na náplavce Eliščina nábřeží nejen u veřejnosti, která jej ocenila událostí roku, ale také u odborné komise. Tento mimořádný koncert proběhl v srpnu loňského roku a diváci měli na programu hudbu z významných děl, jako Lazebník sevillský, Únos ze serailu či Na krásném modrém Dunaji.

Hradeckou sportovní cenu 2022 získala Romana Ptáčková, dlouholetá trenérka Hradeckých lvic a od května loňského roku koučka týmu českých basketbalových reprezentantek.

Cenu Primus inter pares město uděluje za výjimečné, dlouhodobé výsledky v oblasti kultury, vědy, výchovy, sportu. V letošním roce byla udělena Radku Balcárkovi za dlouhodobou péči o odkaz bitvy 1866 u Hradce Králové a za reprezentaci města. V roce 1990 založil spolu s Pavlem Urbanem spolek Garda města Hradec Králové, který pořádá mezinárodní připomínkový festival Königgrätz 1866. Za tři dekády jeho konání ho navštívilo více než půl milionu návštěvníků.

Cenu dr. Františka Ulricha v letošním roce obdrželi manželé Věra Říčařová a František Vítek za celoživotní loutkářské mistrovství evropského významu. Královéhradecký řezbář, sochař, výtvarník, scénograf a loutkář tvoří se svou ženou loutkoherečkou umělecký tandem, jejichž scénografické, herecké, dramaturgické i režijní progresivní počiny v kontextu českého loutkového divadla platí za unikátní a zásadní. Jejich společnou legendu v Draku, jemuž pokorně sloužili v letech 1958 až 1981, podtrhla v roce 2017 Cena Thálie 2016 za celoživotní loutkářské mistrovství.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…