Hradec Králové: Začíná topná sezona, myslete na ovzduší

18.10.2021 13:55 | Tisková zpráva

Lokální topeniště jsou jedním z největších znečišťovatelů ovzduší, a to hlavně z pohledu emisí tuhých znečišťujících látek. Domácnosti se podílejí na emisích pevných částic ze 78 %, u silně karcinogenního benzo(a)pyrenu dokonce z 98 %.

Hradec Králové: Začíná topná sezona, myslete na ovzduší
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Dodržením zásad správného vytápění je možné dosáhnout výrazného snížení emisí. V kotli či kamnech je nutné používat pouze takové palivo, se kterým byl zdroj testován při uvádění na trh. Mezi nejčastější chyby ve výběru paliva patří spalování hnědého uhlí v litinových kotlích, které byly konstruovány pro černé uhlí nebo koks, případně nedodržení předepsaného maximálního obsahu vody v palivovém dřevě. Dále je to použití uhlí jiné zrnitosti nebo uhelných druhů, jejichž spalování je zákonem zakázáno.

Volba správného paliva a způsobu jeho spalování má významný vliv nejen na čistotu ovzduší, ale i na riziko vzniku požárů nebo znehodnocení spalovacího zařízení. „Ročně řešíme desítky požárů v komínových tělesech, bohužel jsme také svědky toho, že nám případy narůstají. Příčinou je nejčastěji špatná konstrukce spalinové cesty nebo zahoření sazí. Je třeba dodržovat lhůty pro pravidelné čištění spalinových cest. 3× ročně by měla proběhnout kontrola zařízení na pevná paliva, 2× ročně na kapalná a 1× ročně na plynná. Čištění můžeme provádět i sami, 1× ročně by však měl komín zkontrolovat kominík, který následně vydá revizní zprávu,“ říká mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Bohužel stále někde dochází k nelegálnímu spalování odpadu. To vede zpravidla jen k malé finanční úspoře a kromě toho, že se jedná o porušení zákona, je to především nezodpovědné chování. Při spalování odpadu mohou vznikat a do ovzduší unikat nebezpečné látky. Někteří lidé spalují nejen zbytky plastů a papíru, ale také dřevěných výrobků znečištěných mořidly či barvami. Některé starší kusy dřeva mohou být ještě mořeny nebezpečnou rtutí nebo karcinogenními dehtovými látkami. Pokud je možné spalovat v kotli více druhů pevných paliv, je vhodné přizpůsobit volbu paliva situaci kvality ovzduší nebo rozptylovým podmínkám. Při zhoršených rozptylových podmínkách je třeba volit sušší a tvrdší dřevo, kusové uhlí nahradit uhelnými briketami, nejlépe kvalitními lisovanými dřevěnými briketami či koksem.

Při spalování kusového dřeva je nejvýznamnějším parametrem jeho vlhkost, kde vyšší vlhkost vede k vyšším emisím i ztrátám tepla. Na výměnu starého kotle za nový, šetrný k životnímu prostředí, mohou domácnosti využít tzv. kotlíkové dotace. Informace k této možnosti vám přineseme v některém z dalších vydání zpravodaje RADNICE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…