Jablonec nad Nisou: Horké židle do konce nouzového stavu v Jablonci nebudou

11.01.2021 17:56

Předpovědi počasí hlásí sněžení, pokles teplot a noční mrazy. To se nejvíce dotkne lidí bez domova, kterých je v Jablonci kolem tří set. V minulých letech nabízel azylový dům tzv. horké židle. Letos je však kvůli pandemii koronaviru hodně věcí jinak.

Jablonec nad Nisou: Horké židle do konce nouzového stavu v Jablonci nebudou
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„V minulých letech jsme řešili zimu a mrazy tím, že jsme nabídli horké židle, v terénu máme k dispozici iglou. Nyní nám k běžné práci stále přibývají vládní opatření a nařízení, zvýšená hygiena, kontroly nošení ochranných prostředků, zařizujeme testy pro ty, kdo se necítí zdrávi, regulujeme množství lidí uvnitř azylového domu,“ říká oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová a dodává: „V azylovém domě běží všechny čtyři služby pro lidi bez domova, počet lidí v nízkoprahovém denním centru snižujeme na menší skupiny a snažíme se posilovat terénní službu s výdejem materiální a potravinové pomoci.“

V domě Za Plynárnou zřídili dvě karanténní místnosti s vlastním sociálním zařízením a kuchyňkou, kam přijímají nové lidi přímo z ulice. „Ty pak posíláme na testy, ty s negativním výsledkem pak stěhujeme k ostatním obyvatelům azylového domu, abychom uvolnili tzv. karanténu, která čeká na další nové klienty,“ popisuje Havrdová.

Noclehárna v azylovém domě funguje podle slov ředitelky v režimu 24/7. „To znamená, že klienti zůstávají i přes den uvnitř a neopouštějí zbytečně zařízení,“ sděluje s tím, že horké židle se po dobu nouzového stavu zatím nabízet nebudou. Tzv. horká židle je služba, kdy klient může strávit noc v nízkoprahovém denním centru vsedě a bezpečí u stolu na židli. Není to sice komfortní, ale může to mnohdy zachránit život. Kvůli pandemii to však letos není možné. V terénu má Naděje k dispozici pět iglou, ale podle Havrdové je větší zájem o spacáky a karimatky. „Ty jsme v dostatečném množství koupili před začátkem zimy. Jsou proti iglou lehčí, snadněji se s nimi manipuluje a v přírodě nejsou tak viditelné,“ uzavírá Milena Havrdová.

Statutární město Jablonec nad Nisou řeší bezdomovectví v úzké spolupráci s organizací Naděje, která je poskytovatel sociálních služeb a snaží se v rámci sociální práce lidem bez domova pomoci. V Jablonci zajištuje terénní program pro osoby bez přístřeší a pro osoby ohrožené sociálním vyloučením, nízkoprahové denní centrum, noclehárnu a azylový dům pro muže a ženy. „Město jejich činnost každoročně finančně podporuje v rámci dotačního programu na podporu registrovaných sociálních služeb, v roce 2020 to bylo 1,6 mil. korun. Aktuálně v Jablonci nad Nisou evidujeme zhruba 300 osob bez přístřeší,“ konstatuje náměstek primátora pro oblast humanitní David Mánek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…