Jablonec nad Nisou: Nečinnost je jen zdánlivá, stavba potřebuje i technologické přestávky

10.07.2021 9:41

Zdánlivá nečinnost je nyní na stavbě u Obchodního centra Centrál v Jablonci nad Nisou. Probíhá tu nutná desetidenní technologická přestávka.

Jablonec nad Nisou: Nečinnost je jen zdánlivá, stavba potřebuje i technologické přestávky
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Přestávka je nutná na vyčištění vodovodního potrubí, aby do něj bylo možné pustit vodu,“ vysvětluje koordinátor stavby Otakar Kypta z jabloneckého magistrátu. Po úspěšných kontrolách by se měla postupně zpřístupňovat křižovatka u městského divadla, nejprve pro chodce, poté i pro dopravu, a to otevřením ulice Poštovní vzhůru do ulice Opletalova a jednosměrně vlevo do ulice Liberecká, které se plánuje ve druhé polovině července.

Komplikovaná stavba v centru města vzbuzuje u některých Jablonečanů bouřlivé reakce. „Veřejnost stavbu neustále pozoruje a stěžuje si, že se na ní dle jejich názoru málo pracuje a že se nedodržují termíny. Stavba však běží dle schváleného harmonogramu, i když s menším zpožděním,“ konstatuje Martin Jančík, vedoucí odboru rozvoje jabloneckého magistrátu.

Zpoždění způsobil podle Jančíka nález většího množství obtížně těžitelných hornin v podloží, ale také velké množství starých sítí, které nejsou zanesené v plánech a neodhalila je ani digitální diagnostika. Nikdo se k nim nehlásí, nikdo neví, zda jsou živé a kam vedou, proto musí stavbaři postupovat s co největší opatrností, aby nikdo nepřišel o dodávku plynu, elektřiny či vody, ani nebyla přerušena kanalizace, což by se určitě nikomu nelíbilo.

„V nejbližších dnech bude stavba pro chodce postupně uvolňovat nejprve chodníky u divadla, včetně protějšího, a dále okolo výkopů. Komunikace zůstanou zatím kvůli bezpečnosti dopravy i dělníků na stavbě neprůjezdné. Nejprve by pak do provozu měla být uvedená ulice Poštovní směrem nahoru do Opletalovy a jednosměrně od divadla ulice Liberecká po ulici Jehlářskou, ve které se provoz vrátí do původního stavu. Poté by stavba měla dle plánu opustit ulici Komenskou, kde je nyní ještě hluboký výkop, a pokračovat vzhůru ulicí Gen. Mrázka ke křižovatce s ulicí Máchova,“ popisuje průběh stavebních prací Kypta.

Tato stavba je složitá už jen proto, že koordinuje pět akcí - výstavbu dešťové kanalizace, jejíž existenci má město uloženou ze zákona, rekonstrukce kanalizace splaškové, vodovodu, plynovodu a instalaci nového veřejného osvětlení, přičemž jen dešťová kanalizace a veřejné osvětlení jsou akcemi města, ostatní realizují další tři zhotovitelé. Zkoordinovat tak rozsáhlé dílo není jednoduché. V budoucnu kolem OC Centrál budeme mít nové sítě v zemi, a zcela nový povrch včetně nových chodníků nad nimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…