Jablonec nad Nisou: Zařízení k likvidaci sinic je na přehradě kvůli prevenci

21.07.2020 21:16

Ve středu 22. července bude liberecká společnost Photon Water Technology, s.r.o. (PWT), instalovat na hladinu druhé přehrady ultrazvukové zařízení k likvidaci sinic. Ty se zatím v jablonecké přehradě neobjevily, ve druhé nádrži je však zvýšená koncentrace fosforu. Proto město přistoupilo k preventivnímu opatření, za které zaplatí necelých 400 tisíc korun.

Jablonec nad Nisou: Zařízení k likvidaci sinic je na přehradě kvůli prevenci
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Zatím jde o preventivní opatření. Kvalita vody dle krajské hygienické stanice je v jablonecké přehradě stále na stupni číslo 1. Už 24. června jsme však uzavřeli smlouvu s libereckou společností Photon Water Technology, s. r. o., která ihned začala provádět monitoring kvality vody,“ říká ekonomický náměstek Jablonce nad Nisou Milan Kouřil. To znamená, že PWT odebírá vzorky, měří fyzikálně-chemické parametry a provádí laboratorní analýzy.

I v tomto případě je kvalita vody na odtocích z nádrže první i druhé přehrady vyhodnocena jako velmi dobrá. „Ale koncentrace fosforu ve druhé nádrži je zvýšená, takže za příznivých podmínek se může uvolňovat a přesouvat do první nádrže, kde podnítí nárůst sinic. Proto jsme přistoupili k preventivnímu opatření,“ dodává vedoucí oddělení správy veřejné zeleně Štěpánka Gaislerová.

Během středy 22. července se tak na hladině vodní nádrže Mšeno objeví dvě jednotky nízkovýkonného rezonančního ultrazvuku, které sníží množství sinic a prodlouží tak koupací období. „Jde o metodu šetrnou k životnímu prostředí, bezpečnou pro ryby i ostatní vodní organizmy, která nezpůsobuje únik toxinů do vody,“ připomíná Gaislerová.

Pokračování v loňské spolupráci

Se společností PWT město spolupracovalo už v loňském roce. Instalovaly se rovněž dvě jednotky, ovšem až v polovině srpna, kdy předchozí měření kvality vody v přehradě ukázala 37 – 38 000 buněk v jednom mililitru vody. Šíření sinic velmi napomáhá dlouhodobě horké a suché počasí. To se letos neděje. „Za obě jednotky zaplatíme zhruba 360 tis. korun a zůstanou na hladině přehrady do konce září. Dalších 76 tis. Kč vynaloží město na monitoring, který bude probíhat v celé nádrži Mšeno. Získané údaje budou se na podzim vyhodnotí a zpracuje se závěrečná zpráva,“ konstatuje náměstek Kouřil.

Stejně jako v loni použije společnost PWT na vodní nádrž o rozloze 27 ha dvě ultrazvuková zařízení s účinností na sinice i zelené řasy. Umístění ultrazvukové technologie je plánované tak, aby vliv ultrazvuku na zelené řasy i sinice překrýval pláže přehrady. Ultrazvukový vysílač bude ponořený cca 30 cm pod vodní hladinou na plovákovém nosiči s fotovoltaickou jednotkou a ukotvený ocelovým lanem s betonovou kotvou.

Aktuálně je na dvou informačních tabulích u přehrady poblíž odběrových míst U Kiosku a U Prutu i na webu krajské hygienické stanice www.khslbc.cz u vodní nádrže Mšeno modrý smajlík, který značí vodu vhodnou ke koupání. Se sinicemi se Jablonec poprvé potýkal v roce 2008, dočasný zákaz koupání platil v přehradě na konci srpna roku 2018, kdy množství sinic překročilo limit a hodnoty hrozily akutním poškozením zdraví. U Kiosku tehdy hygienici naměřili 430 300 buněk/ml a na pláží U Prutu 480 900 buněk/ml, tzn. v obou případech překročila jakost vody limit III. stupně.

Princip eliminace pomocí ultrazvukového vysílače:

  • sinic

Sinice pociťují ultrazvukové vibrace jako turbulence vody, a nikoliv jako fyzikální nebo chemické změny. Ultrazvuk způsobuje popraskání plynných měchýřků sinic, jehož důsledkem je, že se buňky potopí, klesnou na dno, kde je nedostatek světla. Zpomalí se jejich růst a úplně se zastaví reprodukce.

  • řas

Ultrazvuk poruší vnitřní plazmatickou membránu, která se oddělí od vnitřní strany buněčné stěny zelených řas. Tím dojde k přerušení průniku živin do buněk a odpadních látek ven z nich. Zelené řasy pomalu odumírají. Jakmile je plazmatická membrána odtržena od vnitřní stěny buněk, nejsou schopné udržovat vnitřní tlak a napadají je bakterie, které je ničí zevnitř.

Další informace

Photon Water Technology s.r.o. (PWT) je česká konzultační a inženýrská firma poskytující své služby v oblasti ochrany životního prostředí, vodního hospodářství, hydrogeologie, geologie, sanační geologie. V problematice řešení sinic, řas a biofilmu zastupuje společnost PWT zahraničního výrobce ultrazvukových zařízení. Více na www.photonwater.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…