Jeseník: Město bude šetřit energie, úspory se dotknou i veřejného osvětlení

03.01.2023 20:02 | Tisková zpráva

Fotovoltaická elektrárna na IPOS, výměna části svítidel lamp veřejného osvětlení a také vypínání části veřejného osvětlení v době od 0:00 do 4:00, to jsou některá úsporná opatření, které město zavádí od počátku roku 2023.

Jeseník: Město bude šetřit energie, úspory se dotknou i veřejného osvětlení
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

Důvodem pro šetření je prudký růst cen energií, přičemž zdražení elektřiny pociťuje městský rozpočet nejvíc právě na veřejném osvětlení. Mimoto se město zaměří na efektivní provoz všech budov, které spravuje, s důrazem na úspory energií. “Myslím, že důležité je především začít u nás, tedy úřadu,” říká k úsporným opatřením starostka Zdeňka Blišťanová.

Občanů se nejvíc dotkne omezení svícení veřejného osvětlení. Po půlnoci zhasnou světla v některých ulicích, jejichž seznam najdete níže. Výjimku budou tvořit lampy, osvětlující přechod pro chodce, tyto okruhy budou svítit vždy. Vypínáno bude také vánoční osvětlení na radnici a vánoční strom na náměstí. Díky těmto opatřením uspoří město statisíce korun.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

„K úsporným opatřením přistupujeme až počátkem nového roku, protože do konce roku 2022 jsme měli zafixovanou cenu elektrické energie. Od roku 2023 bude město platit 5000 korun za MWh, což je nárůst o tři sta procent. Tato částka je bez DPH a pouze za silovou elektřinu,“ uvedl Ondřej Wind, vedoucí Oddělení majetku Městského úřadu Jeseník.

Vypínáním však úsporná opatření nekončí. Naopak. Město Jeseník připravuje první etapu obnovy svítidel veřejného osvětlení (zhruba 400 kusů) s plánovanou realizací v první polovině roku 2023 a dojde k výstavbě fotovoltaické elektrárny na budově IPOS.

Seznam ulic, na kterých po půlnoci zhasne veřejné osvětlení:
Alšova, Beskydská, Březinova, Čechova, Denisova, Dobrovského, Dřevotrust, Dvořákova, Erbenova, Gogolova, Habrová, Halasova, Havlíčkova, Horská, Husova, Janáčkova, Jaroslava Ježka, Josefa Hory, K Vodě, K. H. Máchy, Kalvodova, Kalvodova, Karla Čapka, Klicperova, Komenského, Kostelní, Krameriova, Krátká, Křížkovského, Lipovská celé sídliště, Luční, Mahenova, Majakovského, Mánesova, Masarykovo náměstí, Mašínova, Moravská, Muzikantská stezka, Myslbekova, Na Mýtince, Na Stráni, Na Svahu, Nábřežní, Nerudova, Nová, Otakara Březiny, Palackého, Priessnitzova, Priessnitzovy léčebné lázně, Příčná, Purkyňova, Raisova, Rejvízská, Rudná, Růžičkova, Růžová, Seifertova, Skupova, Sládkova, Slezská, Slunná, Smetanovy sady, Sokola Tůmy, Thámova, Tkalcovská, Tovární, Tylova, Tyršova celé sídliště, U Bělidla, U Jatek, U Kasáren, V Aleji, V Úbočí, Zatiší, Váchalova, Vančurova, Vaškova, Vodní, Vrchlického, Vrchovištní, Vysněná, Wolkerova, Za kotelnou, Za Podjezdem, Zámecké náměstí, Zeyerova, Zlatá stezka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …