Jičín: Na Valdštejnově náměstí bylo odhaleno pět Kamenů zmizelých, připomínajících rodinu Goliathových

06.10.2021 14:51 | Tisková zpráva

V úterý 5. října dopoledne byly v Jičíně slavnostně odhaleny Kameny zmizelých, které připomínají členy rodiny Goliathových, zasažených nacistickým režimem. Pět Kamenů zmizelých (v originále Stolpersteine) bylo umístěno před dům na Valdštejnově náměstí čp. 3, kde rodina žila.

Jičín: Na Valdštejnově náměstí bylo odhaleno pět Kamenů zmizelých, připomínajících rodinu Goliathových
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Tři její členové byli zavražděni, dvěma dalším se období nacismu a fašismu podařilo přežít. Odhalení kamenů provedl starosta města JUDr. Jan Malý a dárce JUDr. Martin Kryl. Do Jičína přicestovali i přímí příbuzní rodiny Goliathových.

„Tři členové rodiny totalitu nepřežili. Dva ano, ale musím dodat, že tito dva, kteří navzdory všem okolnostem přežili to nejhorší období, byli vzápětí silně zasaženi další totalitou, která přišla po válce,“ uvedl Martin Kryl, donátor kamenů.

„Věřím, že Kameny zmizelých, které v Jičíně máme, přispějí ke vzpomínce náš všech na období nacistického teroru. A také věřím, že udržování této vzpomínky pomůže vyhnout se podobným dějinným událostem v budoucnosti,“ řekl krátce před samotným odhalením kamenů starosta Jan Malý.

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26170 lidí

U odhalení byli přítomni občané města i členové zastupitelstva. Byli zde i studenti ze středních škol, a to z Masarykovy obchodní akademie a Lepařova gymnázia. Místostarosta Mgr. Petr Hamáček věnoval svou myšlenku právě jim. „Kameny zmizelých jsou důkazem, že takzvané velké dějiny občas zasáhnou také obyvatele v Jičíně. A to nikdy není dobré. Velkým úkolem je zařídit, aby se to v budoucnu nestávalo. A je to úkol právě pro vás, abyste svou činností a zájmem tomu bránili a předcházeli,“ řekl studentům.

Donátor Martin Kryl, který se před časem s myšlenkou umístit Kameny zmizelých obrátil na vedení města Jičína, si připravil přednášku o jednotlivých členech rodiny. Uskutečnila se v bývalé židovské škole. Cílem přednášky bylo ukázat zejména studentům, že za každým kamenem je jedna tvář, jeden barvitý lidský život, jeden obyvatel města Jičína. Nacistická diktatura nezákonně, bezdůvodně a v rozporu se základní morálkou vytrhla tyto jičínské občany z jejich životů.

Rodina Goliathových nebyla jediná, na kterou dopadl nacistických teror. Podobných osudů bylo mnohem více. Jenom v Jičíně jsou další dvě skupiny Kamenů zmizelých. V roce 2019 byly na Žižkově náměstí odhaleny kameny za rodinu Steinerových, rok nato pak na Valdštejnově náměstí za rodinu Hahnových. Stolpersteine je mezinárodní iniciativa, která vzešla z mysli německého umělce Guntera Demniga. První kámen usadil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. Od roku 2008 jsou umisťovány i v České republice. „Stolpern“ znamená v němčině „klopýtnout“. Myšlenka o Stolpersteine spočívá v tom, že o tyto kameny zasazené v dlažbě kolemjdoucí klopýtne pohledem a krátkým zamyšlením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…