Jičín: Nová vyhláška o poplatku za odvoz odpadu reaguje na růst nákladů

12.11.2019 14:27

Zastupitelstvo města ve středu 6. listopadu schválilo Obecně závaznou vyhlášku č. 5/2019 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Poplatek se od roku 2020 v Jičíně navýší o 60 Kč na osobu, tedy na 552 Kč ročně. Splatnost ročního poplatku je jednorázová, ale je možné požádat o splátky.

Jičín: Nová vyhláška o poplatku za odvoz odpadu reaguje na růst nákladů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jaký je důvod navýšení? Zaprvé, poslední úprava poplatku se uskutečnila před osmi lety, v roce 2012. Od té doby došlo k výraznému nárůstu mezd a platů v České republice, který se samozřejmě týkal i zaměstnanců Technických služeb města Jičína. Navýšily se nejen mzdové náklady, ale i náklady provozní, viz dále. 

Zadruhé, město Jičín rozšířilo služby v odpadovém hospodářství. S tím souvisí i zmíněné provozní náklady. Ve třech čtvrtích (Sedličky, Allanovy Sady a Větrov) byl zaveden systém svozu tříděného odpadu door to door. Na dvou místech v Jičíně byly vybudovány podzemní kontejnery na separovaný odpad. Navýšila se četnost svozu odpadu. Ochrana životního prostředí je pro Jičín jednou z priorit a v podpoře třídění bude pokračovat. 

Zatřetí, naneštěstí jsou někteří spoluobčané neukáznění. Nevyužívají služeb sběrného dvora v Konecchlumského ulici a umisťují objemný odpad (například i kusy nábytku) ke kontejnerovým hnízdům.

Pravděpodobně žijí v domnění, že tím je problém vyřešen, a zřejmě očekávají, že odpad zmizí zázrakem. Ve skutečnosti ho musí odstranit zaměstnanci technických služeb, což znamená další pracovní úkony. Je pravdou, že tato neukázněnost prodražuje svoz odpadu všem občanům.

Za čtvrté, peníze získané z poplatku za odpad jdou z rozpočtu města rovněž do odpadového hospodářství. Zvýšený poplatek znamená přibližně 1 milion Kč v příjmech navíc. Prostředky budou použity k úhradě mzdových nákladů popelářů a dalších zaměstnanců technických služeb.

Řečí čísel: Pouze mezi roky 2017 a 2018 došlo ke skokovému nárůstu mezd ve veřejném sektoru přibližně o 12 procent. Srovnáme-li mezi sebou roky 2012 a 2018, je zde nárůst přibližně 22 procent. Mezi roky 2017 a 2018 prodražily pohonné hmoty o 4 procenta, materiálové náklady vzrostly o 1,5 procenta a v neposlední řadě se zvedly ceny energií – meziročně přibližně o 9 procent.

„Jsem přesvědčen o tom, že 60 korun na osobu ročně není velké navýšení a že změna neovlivní životní úroveň domácností. Občané jistě pochopí důvody této úpravy. V uplynulých letech se zvyšovaly mzdy a provozní náklady a získané prostředky půjdou zejména k zaměstnancům technických služeb, kteří každý den, včetně víkendů a svátků, odváží odpad, uklízí ulice a udržují město čisté,“ uvedl starosta JUDr. Jan Malý.

Počínaje rokem 2020 bude v Jičíně nastaven poplatek 552 Kč na osobu. Všechny ostatní náležitosti zůstanou nezměněny. Pro obyvatele Popovic nadále platí sleva ve výši 96 Kč na osobu – pro Popovické bude roční poplatek stanoven ve výši 456 Kč. Splatnost bude jednorázová, ale bude možné požádat o splátkový kalendář. Nadále platí, že poplatek se vztahuje na fyzické osoby, které mají v Jičíně trvalý pobyt včetně cizinců. Poplatek se týká rovněž osob vlastnících ve městě byt, dům nebo stavbu k rekreaci, kde není k pobytu nikdo hlášen. A také nadále platí, že obyvatel do 18 let je od poplatku osvobozen.

Snažme se více třídit odpad. I když se situace v Jičíně zlepšuje, stále občané produkují příliš směsného odpadu. Přitom podmínky pro třídění odpadu jsou v Jičíně nastavené kvalitně a budou se dále rozšiřovat. Snažme se rovněž snížit množství odpadu. Zkusme se vyvarovat jednorázových pomůcek, jako jsou igelitové sáčky, kelímky, brčka a podobně. Před touto výzvou stojí celý svět a změna musí začít u každého z nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …