Jičín: Podzemní kontejnery jsou v provozu

01.10.2019 20:17

Jak bylo plánováno, dne 1. října se spustil provoz podzemních kontejnerů ve dvou lokalitách města. Novinku lze vidět a vyzkoušet na křižovatce ulic Husova a Tyršova a na nábřeží Irmy Geisslové.

Jičín: Podzemní kontejnery jsou v provozu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Díky tomu se daří lépe využít prostor sběrného místa, zvyšuje se estetický vzhled a věříme, že nádoby přinesou čistotu v okolí stanovišť. Další výhodou je snadná manipulace při vyjmutí a vyprazdňování podzemních kontejnerů. Podzemní kontejnery vypadají sice jako malé, ale je tomu naopak. Navrchu jsou pouze otvory pro vhoz, pod dlažbou ulice jsou však velkoobjemové šachty. Nádoby tedy mají téměř trojnásobný objem oproti klasickým kontejnerům na tříděný odpad. Nádoby dodala a instalovala firma COMPAG Mladá Boleslav s.r.o.

Lokalita je monitorována kamerovým systémem. Jde o opatření proti případnému poškození nádob a také proti „navážení“ odpadu, což byl problém původních kontejnerových hnízd. Podzemní kontejnery jsou určeny k vhazování papíru, plastu, skla, tetrapaku a kovových obalů. Jsou nenáročné na prostor, odolné proti požárům i nepříznivým povětrnostním podmínkám a brání i zpětnému vybírání odpadu.

I když hrdla nádob jsou poměrně široká, prosíme občany, aby objemný odpad nejprve sešlapali či roztrhali – jde hlavně o krabice a PET lahve.

Protože jde skutečně o novinku v Jičíně, která přispěje k čistotě města, místostarostové Mgr. Petr Hamáček a Ing. Jan Jiřička si vhoz do velkoobjemových nádob vlastnoručně vyzkoušeli. S otvíracím mechanismem v podobě otočného bubnu se snadno manipuluje a zároveň se jedná o opatření proti vniku do nádoby. Pihou na kráse jsou polepy, neboť písmena prozatím příliš nedrží. Pokud se nádoby osvědčí, budou ve vybraných lokalitách instalovány další.

Setkáváme se s častými dotazy, jak vlastně správně třídit odpad. Co patří kam? Do žlutých nádob v Jičíně patří plastové obaly, sáčky, fólie, nákupní tašky, kelímky od jogurtů, PET lahve, pěnový polystyren, nápojové kartony a pozor, také kovové obaly (plechovky, víčka od jogurtů, nádoby od kosmetiky). Do modrých nádob patří papírové sáčky, papírové ubrousky, papírová lepenka, karton, kancelářský papír, knihy, sešity, letáky, obalový papír. Zelená nádoba je na všechny druhy skla.

A dále, červené nádoby slouží na elektrozařízení. Lze do nich vhazovat například toustovače, rychlovarné konvice, elektronické hračky, nabíječky, rádia, kulmy, fóny, holicí strojky, klávesnice, počítačové myši, notebooky, budíky, kalkulačky, malé vysavače a vysloužilé baterie.

Ve městě najdeme rovněž bílé kontejnery, které jsou na textil, oblečení, boty, kabelky a podobně. U tohoto odpadu je potřeba, aby byl vhazován v uzavřených pytlích a aby byl suchý.

Do nádob oranžové barvy patří potravinářské oleje, tudíž hlavně tuky a fritovací oleje. Do útrob je vhazujte uzavřené v plastových lahvích.

Hnědá popelnice je na bioodpad. Do něho se počítá cokoliv rostlinného, takže například listí, plevel, tráva, pokojové rostliny, řezané květiny (bez drátů a stuh), ovocný odpad, zbytky zeleniny, spadané ovoce, kávová sedlina, čaje (i sáčkové), piliny, popel ze spalování dřeva (ne horký). Vůbec nevadí, že odpad je zkažený.

A potom tu jsou samozřejmě popelnice na směsný komunální odpad. Přáním každého z nás by mělo být, aby tohoto bylo co nejméně. V budoucnu se totiž budou zvyšovat náklady na likvidaci směsného komunálního odpadu a subjekty, jako jsou například města, budou penalizovány, pokud separace nebude prováděna na dostatečné úrovni. Změna tedy začíná u každého z nás. Do směsného komunálního odpadu patří smetí, popel, pevné kuchyňské odpady a zbytkový komunální odpad. Jak vidno, je toho poměrně málo. Naneštěstí je však pravdou, že v Jičíně, ale nejen zde, v něm končí mnoho odpadových složek, které tam nepatří.

Město Jičín pro občany provozuje i sběrný dvůr, který sídlí v Konecchlumského ulici. Zde je možné odevzdávat objemný odpad, drobný stavební odpad, nebezpečné materiály, sádrokartony, větší elektrospotřebiče, které se nevejdou do červených nádob, autobaterie, motorové oleje, nádoby od barev či ředitel a obecně odpad, který je na kontejnery příliš objemný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…