Jičín: Rekonstrukce střechy ZŠ 17. listopadu může začít

23.04.2023 7:29 | Tisková zpráva

Rada města schválila výsledek veřejné zakázky na první etapu rekonstrukce střechy Základní školy 17 listopadu. Zrekonstruována bude střecha nad severozápadním traktem školního komplexu, tedy na bývalou spořitelnou v sousedství Valdštejnském zámku a parku. Náročnou investiční akci, jež začne v letošním roce a bude dokončena v roce 2024, bude financovat město Jičín s dotační podporou z Programu regenerace městských památkových rezervací. Stavební práce dodá společnost ALFA CZ s.r.o., která ve veřejné soutěži nabídla cenu cca 20,28 milionu Kč včetně DPH.

Jičín: Rekonstrukce střechy ZŠ 17. listopadu může začít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Stav střechy nad Základní školou 17. listopadu je špatný a v případě odkládání rekonstrukce by se navýšil budoucí rozsah prací, nehledě na možná rizika, proto Rada města rozhodla o realizaci této akce. V roce 2015 město Jičín nechalo zpracovat projektovou dokumentaci na rekonstrukci, která byla rozdělena na pět etap. V roce 2016 byla opravena střecha nad třídami prvního stupně, což odpovídalo páté etapě v projektové dokumentaci. Nyní je nutné vrátit se k první etapě. Záměr zahrnuje stavební úpravy střechy včetně výměny střešní krytiny a klempířských prvků, výměnu bednění a poškozených prvků krovu, ošetření stávajícího krovu, vyzdění nových komínových hlav a také zateplení stropu nad posledním užitným podlažím. Do rekonstrukce spadá také ikonická střešní věžička na rohu ulic Lindnerova a Smiřických. 

Práce začnou ještě na jaře, potrvají až do zimního období a budou poté pokračovat od dubna 2024. V roce 2023 bude profinancována přibližně třetina finančních nákladů, v dalším roce pak zbývající dvě třetiny. V letošním roce městu Jičínu s financováním pomůže zmíněný program na regeneraci památek, a to částkou 630 tisíc Kč. Lze očekávat, že program bude vypsán i v příštím roce, kdy městu Jičínu coby důležitému historickému sídlu umožněno čerpat další dotační prostředky na obnovu památkově chráněných budov.

Rekonstrukce střechy nad budovou ZŠ 17. listopadu, navíc památkově chráněné, je třetí velkou z aktuálních investic do školních objektů, organizovaných městem Jičín. V současnosti pokračuje rekonstrukce fasády ZŠ Husova a v dubnu 2023 začíná přestavba školní kuchyně ZŠ Poděbradova, která vaří nejen pro sebe, ale i pro jiné školy a za jeden den vyrobí 1100 porcí obědů. Nejen kvalitní vzdělávání, ale i kvalitní zázemí pro žáky a školský personál jsou pro Jičín klíčovými prioritami.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…