Jičín: Úprava zadního nádvoří jezuitské koleje skončí v září

11.07.2021 9:41

V jezuitské koleji probíhají od roku 2018 práce na revitalizaci zadního nádvoří. Rada města schválila dodatek, který završení prací posouvá na 30. září 2021.

Jičín: Úprava zadního nádvoří jezuitské koleje skončí v září
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Poslední fázi poněkud pozdržel archeologický výzkum. Po odchodu stavebníků jezuitská kolej přivítá veřejnost a začne zde fungovat spolek Balbineum. Jezuitská kolej bude také napojena na pult centrální ochrany, a tím bude zajištěna proti vniknutí.

Všechny stavební práce se musely uskutečnit se zvýšenou citlivostí. Bylo nutné brát ohled na stáří budovy, její památkový status a také na fakt, že některé stavební úpravy v minulosti – zvláště za předlistopadového režimu – stavu jezuitské koleje velmi uškodily. Během prací, které začaly v roce 2018, byly nejprve odstraněny přepážky na zadním nádvoří, čímž vznikl okruh.

Poté se k tomu samému přistoupilo ve sklepě. Ten byl ve velmi špatném stavu, a proto bylo nutné také zrekonstruovat odvětrávací systém. Díky těmto úpravám se jezuitská kolej provzdušnila a stabilizovalo se první nadzemní podlaží (tj. přízemí). Poté byly odstraněny vrstvy přímo na ploše nádvoří. Většina z těchto prací proběhla v letošním roce. Nalezla se historická dlažba, a tak v jezuitské koleji proběhl detailní archeologický průzkum. Poté byl odstraněn starý štěrk a byla umístěna nová geotextilie. Právě z důvodu archeologického průzkumu došlo k určitému zdržení.

Celkové náklady za tuto etapu jsou přibližně 5 milionů Kč vč. DPH. Realizuje ji společnost RITUS s.r.o. z Nasavrk. Po dokončení bude nutné plánovat další etapy. Celková rekonstrukce jezuitské koleje by řádově přišla na několik set milionů Kč. Největší otázka ale spočívá ve využití tohoto rozsáhlého objektu, což je stále nevyřešená záležitost – přes veškerou snahu veřejnosti a města najít odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…