Jičín uspořádá celostátní konferenci sdružení historických sídel

09.07.2018 13:46

Jičín zvítězil ve výběrovém řízení na pořadatele celostátní konference Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Naše historické město tak pohostí zástupce z několika desítek měst ze všech koutů naší vlasti.

Jičín uspořádá celostátní konferenci sdružení historických sídel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Nelze vyloučit ani zahraniční účast, protože na letošní konferenci, která se uskutečnila v březnu ve Valticích, hostovali také vybraní zástupci ze Slovenska. Konference se uskuteční od 3. do 5. října. Rada města věc vzala na vědomí.

Pořádání konference je prestižní záležitostí. Vybrání Jičína svědčí o tom, že naše město má v péči a popularizaci památek celorepublikovou proslulost. Jičín ve sdružení reprezentuje místostarosta Mgr. Petr Hamáček, který bude i garantem konference. Uchazeč musí v přihlášce uvést i koncepci konference a tematické zaměření, což by v jičínském případě mělo být „Vztah k místu a způsob zprostředkování veřejnosti“ se zvláštním důrazem na realizované projekty ve školách. Na financování konference se z poloviny podílí hostitelské město, z poloviny přímo sdružení historických sídel. To poskytuje maximálně 120 tisíc Kč, Jičín tedy dodá také právě tolik.

Při letošní konferenci ve Valticích byl Jičín několikrát zmíněn během přednáškového cyklu. Zajímavá byla například přednáška o mohutné výstavbě za první republiky, kdy jako modelový příklad sloužil právě Jičín. Přednáška se totiž opírala o velmi zajímavou výstavu Regionálního muzea a galerie v Jičíně, jejímž tématem byly stavby Čeňka Musila. Smyslem konference, jakož i celého Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska je popularizace památek a osvěta o důležitosti jejich renovování a rekonstruování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…