Jihlava: Ekofond jako základ nadstandardní péče o zeleň ve městě

23.05.2024 16:14 | Tisková zpráva

Ekofond je peněžní fond města Jihlavy, jež se zabývá distribucí finančních prostředků k provozu správy, ochrany a rozvoje životního prostředí. Jinými slovy se zabývá udržováním a zlepšováním městské přírody.

Jihlava: Ekofond jako základ nadstandardní péče o zeleň ve městě
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jak tedy fond funguje? Dělí se na tři hlavní části: zeleň, odpady a ostatní služby. Každá skupina se financuje sama ze sebe, tedy příjmy například z pokut za kácení stromů se primárně využijí zpět na výsadbu stromů. Každá část má svůj vlastní rozpočet, u kterého ale vzhledem k nepravidelným příjmům nelze zcela předvídat jeho výši.

Stromy

Stromová kategorie je převážně financovaná poplatky za kácení, které platí kromě občanů i samo město při vlastních investicích. Z této části fondu se platí nadstandardní péče o stromy, tedy zalévání stromů, jejich ošetřování, řezy, vazy apod. Hodnota stromu na kácení se stanovuje na základě jeho parametrů, stavu nebo vitality, a to podle metodiky ministerstva životního prostředí nebo agentury na ochranu přírody a krajiny.

„Podle toho my postupujeme celých 30 let,“ komentuje vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. Jihlavská půda je ale velmi jílovitá, proto odborníci spatřují budoucnost sázení stromů v Jihlavě do zvláštních typů substrátů. „Jíl totiž neposkytuje dostatečný poměr vzduchu a vody pro správný růst dřevin,“ dodává Ruschková. A právě i toto inovativní sázení může být podporováno financemi z Ekofondu. Za loňský rok byly jeho příjmy přes 1,41 milionu korun a výdaje okolo 160 tisíc korun.

Odpady

Druhá, odpadová kategorie má příjmy hlavně ze společnosti EKO-KOM ve formě odměn za třídění. Mezi tyto příjmy se řadí například i odměna za třídění elektrospotřebičů, baterií, žárovek a podobně. Tyto finanční prostředky se využívají na vývoz barevných popelnic, kampaně jako je Zero Waste nebo kampaně na propagaci třídění. Dále zahrnují i opravy a vznik kontejnerových stání. Ekofond se zabývá pouze separovaným odpadem, popřípadě nakládáním s využitelnými složkami komunálního odpadu. V roce 2023 jeho příjmy dosáhly přibližně 17 milionů korun a výdaje 13 milionů korun.

Ekologie

Třetí a poslední kategorie získává finance z poplatků z odnětí půdy a různých pokut. Zabývá se speciálními úkony v souvislosti s ekologií. Z této třídy se investuje do monitorovacího systému čistoty ovzduší, prašnosti, kvality vody a půdy, poskytují dotace například na osvětové projekty nebo pomůcky pro kroužky vzdělávající děti v oblasti životního prostředí. Zároveň financuje speciální výdaje v souvislosti s účelem fondu. Loňské příjmy činily 2,227 milionu korun a výdaje 227 tisíc korun.

Ze zdrojů fondu byla financována také například nová naučná stezka v Heulose, jež vede okolo zoologické zahrady, i nově vzniklá naučná stezka na Borovince. Dále výsadba lilií na třech místech v Jihlavě, zařízení živého plotu podél cyklostezky Mlýnská – Helenínská, nebo podpora včelařského koutku v ZOO Jihlava.

Fond pro ekologický rozvoj města Jihlavy je veden na samostatném účtu. O jeho chod se stará převážně Poradní skupina fondu, která posuzuje a doporučuje návrhy na využití jeho financí, konečné schválení financí je však vždy na radě města. Jihlava díky Ekofondu poskytuje nadstandardní péči o zeleň, a je tak nezbytnou součástí našeho města.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Mobilní radnice 19. června na náměstí Republiky představí novou komunikační síť

16:31 Havířov: Mobilní radnice 19. června na náměstí Republiky představí novou komunikační síť

Město Havířov pro své občany v nejbližších dnech zřídí chytrou komunikační síť. Jmenuje je se Munipo…