Jihlava: Nouzový stav zasáhne rozpočet, město ruší investiční akce

07.04.2020 14:47

Kvůli stávající situaci musí město začít výrazně šetřit své finance. Podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS letos musí Jihlava najít úspory ve výši cca 100 milionů korun.

Jihlava: Nouzový stav zasáhne rozpočet, město ruší investiční akce
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Nouzový stav se podepíše na rozpočtu města a radní musí rozhodnout, které investiční akce bude nutné zrušit nebo pozastavit. „O tom, které z těch náročnějších akcí budeme realizovat, ještě budeme s koaličními partnery diskutovat,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová. „Investičními prioritami stávající koalice zůstává výstavba Horácké multifunkční arény, Centrálního dopravního terminálu a revitalizace Masarykova náměstí. Ta se bude muset dělat po etapách s tím, že první etapa by odstartovala nejpozději právě v roce 2021,“ uvedl náměstek primátorky Petr Ryška.

Nejistou budoucnost má například propojení ulic Brněnská a Kosovská nebo oprava Hybrálecké ulice, pravděpodobně se přeruší opravy dalších historických domů v centru města – jeden z nich vyjde průměrně na 10 až 50 milionů korun. „Rádi bychom ale opravili dům na Masarykově náměstí č. 21, záleží to však na tom, zda se městu podaří získat dotaci z Norských fondů. Také v případě revitalizace prostranství u Dělnického domu nechceme tento projekt zastavit nebo zrušit, je to ale jedna z akcí, jejíž rozsah se bude muset přizpůsobit aktuálním finančním možnostem,“ doplnil Ryška.

Anketa

Je pro vás generál Petr Pavel důvěryhodnou osobou?

2%
98%
hlasovalo: 18684 lidí

V letošním roce se uskuteční již rozběhnuté akce. Mezi nimi je například výstavba dopravního hřiště, parkoviště v ulici Nad Plovárnou, rekonstrukce domu U Mincovny, oprava mostu v ulici U Dvora, počítá se také stabilizací nebezpečných skalních masívů, zejména toho pod hřbitovem na Kalvárii, proběhne také stavba kanalizace v Herolticích nebo stavba pumptracku na Českém mlýně. „Letos se bude pokračovat také ve výstavbě cyklostezek a opravování chodníků, počínaje těmi na sídlišti Březinova. Kvůli úsporám jsme z velkých investičních akcí přesunuli až na příští rok například mimoúrovňovou křižovatku – sjezd z přivaděče I/38 na ulici Romana Havelky a opravu starého Brněnského mostu, který je zatím podepřen výdřevou, jeho rekonstrukce je ale připravována na příští rok. V roce 2021 se bude realizovat také výstavba nového osvětlení na Rantířovské ulici,“ uvedl uvolněný radní pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal.

Na příští rok je i přes nouzový stav naplánována kromě zmíněného také výstavba cyklostezky z Mlýnské do Helenínské ulice nebo oprava hájenky Černé lesy, kterou provozuje Dům dětí a mládeže příspěvková organizace města. „Investice se nemohou všechny zastavit, město se musí opravovat nebo zvelebovat a musí stále žít,“ doplnila Karolína Koubová.

Náměstek primátorky Petr Ryška z ODS shrnuje situaci v krátkém videu ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…