Jihlava zaměřuje stromy s přesností na centimetr

04.04.2023 22:37 | Tisková zpráva

Na pozemcích města je aktuálně zaměřeno téměř 28 600 stromů. Jejich přesná poloha je důležitá jako podklad pro technickou mapu, kterou město poskytuje například projektantům.

Jihlava zaměřuje stromy s přesností na centimetr
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlava zaměřuje stromy pomocí superpřesné GPS. Jejich poloha je důležitá jako podklad pro technickou mapu, kterou město poskytuje například projektantům při plánování staveb. „Zatímco v minulosti se zakreslené polohy stromů mohly oproti realitě lišit třeba i o metr, dnes téměř korespondují. Jejich přesnost je na centimetr,“ vysvětlil vedoucí oddělení GIS Jaroslav Škrobák. „Polohu stromů je nutné znát přesně, aby byly případné záměry navrženy tak, že stromům neublíží,“ doplnila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Aktuálně má Jihlava zaměřenou většinu stávajících stromů a postupně doplňuje vynechané lokality. „Do našeho pasportu zeleně přibývají také nové výsadby a naopak ubývají stromy pokácené. Máme v něm i data o zdravotním stavu a perspektivě stromů na stanovišti. Dají se tak naplánovat zásahy na stromech nebo jejich výměna,“ vysvětlila Katarína Ruschková.

Na všechny tyto věci je nutné myslet předem s ohledem na rozpočet, ale i na možnosti sehnat stromy. „Velký strom se totiž připravuje ve školce dlouhodobě několik let a výměna například uličního stromořadí může přinést problém s nedostatkem vhodných stromů, pokud se na to nepomyslí včas,“ uvedla Martina Brandová ze správy zeleně.

Na pozemcích města je v současnosti zaměřeno téměř 28 600 stromů a solitérních keřů, které se začínají zaměřovat, 3 150 kusů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Zůstane ANO věrná i po zvolení?

Dost politiků ANO po zvolení do EP stranu opustilo. Jak si to vysvětlujete? A můžete zaručit, že vy se netrhnete, když budete zvolena? Protože vy ani nejste členka ANO. Ať se vám daří. Libor

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Sportovní hala bude hostit tradiční turnaj vozíčkářů ve stolním tenise

10:28 Cheb: Sportovní hala bude hostit tradiční turnaj vozíčkářů ve stolním tenise

V sobotu 15. června se ve sportovní hale uskuteční již 26. ročník mezinárodního turnaje vozíčkářů ve…