Kladno: Globus od krajského úřadu získal souhlasné stanovisko

30.09.2019 20:51

Bývalé vedení radnice nepravdivě interpretovalo výsledky průzkumu.

Kladno: Globus od krajského úřadu získal souhlasné stanovisko
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Záměr vystavět obchodní centrum Globus v lokalitě Růžové pole na soukromých pozemcích v kladenských Kročehlavech získal 25. září souhlasné stanovisko k posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) od krajského úřadu. S umístěním obchodního domu na Růžovém poli, které by mělo sloužit spíše na rekreaci obyvatel, přitom nesouhlasí jak současné vedení města, tak i zásadní část obyvatel Kladna. Navíc se ukázalo, že bývalé vedení radnice nepravdivě interpretovalo výsledky průzkumu.

Poslední hlasování zastupitelstva, kdy se o stavbě rozhodovalo, proběhlo několik dní před volbami v době, kdy byl primátorem Milan Volf. Aktuálně výstavbě dalšího hypermarketu v Kladně již zřejmě nelze zabránit. Potvrdil to právní rozbor, který si současné vedení nechalo vypracovat. Přesto současné vedení aktivně připomínkovalo proces na posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA), který se podařilo dvakrát zastavit. Dále víme, že občanská iniciativa podala kasační stížnosti u Nejvyšší správního soudu proti rozsudku Krajského soudu v Praze, který rozhodoval o zrušení změny územního plánu.

„V tomto týdnu se nám podařilo získat přístup k výzkumu názorů 722 obyvatel Kladna na změnu územního plánu v oblasti Růžové pole, kterou nechal zpracovat Milan Volf a jeho údajnými výsledky zaštítil svou podporu záměru. K našemu překvapení jsme žádné jasně hovořící číslo nenašli,“ upozorňuje náměstek kladenského primátora Tomáš Kutil.

V tiskové zprávě z 16. 3. 2018 z doby exprimátora Milana Volfa se píše: „Více než polovina obyvatel v průzkumu podpořila změnu území a jeho využití i pro výstavbu plánovaného hypermarketu Globus... Skupiny, které s plánovanou změnou územního plánu na Růžovém poli souhlasí, a které s ní nesouhlasí, jsou poměrně vyrovnané. Návrh změn, který počítá s tím, že by zde vznikla nová obchodní zóna, podporuje 54 %.“  Skutečnost je však taková, že z průzkumu jasně vyplývá, že při přímé otázce na podporu výstavby hypermarketu Globus se kladně vyjádřilo jen 17% dotazovaných, výstavbu hypermarketu odmítlo naopak celých 76%. Výsledky zmiňovaného průzkumu jsou uveřejněny na webových stránkách města, aby se každý mohl přesvědčit.

„Nezbývá než spekulovat, proč mělo bývalé vedení města potřebu takto interpretovat výsledky průzkumu. Kdyby se řídilo skutečným názorem obyvatel, svou podporu záměru by nikdy nemohlo přislíbit, natož podepsáním smlouvy o spolupráci,“ dodal Tomáš Kutil.

V komunikaci s investorem kladenská radnice neustane. „Budeme se dál bavit o tom, jak projekt dále řešit, aby měl minimální negativní vliv na obyvatele,“ říká primátor Dan Jiránek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…