Klimkovice budou mít nový systém sběru separovaného odpadu

28.09.2021 7:35 | Tisková zpráva

Nové nádoby na separovaný odpad se začnou v Klimkovicích rozvážet v říjnou k rodinným domům. Město se tak bude chystat na nový způsob svozu odpadu, který bude motivovat občany k ještě pečlivějšímu třídění a zároveň omezí nepořádek kolem sběrných míst. Systém door to door začne fungovat už koncem letošního roku.

Klimkovice budou mít nový systém sběru separovaného odpadu
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

„Ze zkušeností obcí, které už systém door to door zavedly, víme, že se tak daří významně omezovat množství směsného komunálního odpadu. Výrazné snížení jeho procentního zastoupení nám ukládá také legislativa. I s ohledem na zvyšující se ceny za skládkování odpadu je to vedle lepšího pořádku kolem sběrných nádob jeden z důvodů, proč se město pro novinku rozhodlo," uvedl starosta Klimkovic Jaroslav Varga.

Zavedení nového systému bude financovat společnost OZO Ostrava, která pro Klimkovice zajišťuje svoz komunálního odpadu. V říjnu se začnou k jednotlivým nemovitostem umisťovat nové nádoby na tříděný odpad. Černé popelnice budou mít barevně odlišená víka, modré pro papír, žluté pro plast. Zároveň se budou u rodinných domů postupně rušit sběrná stanoviště na separovaný odpad, které nepůsobila esteticky a často kolem nich zůstával nepořádek. Se zavedení nového systému se zároveň sníží frekvence svozu směsného odpadu od rodinných domů.

Kontejnerová hnízda s nádobami na plasty a papír zůstanou zachována pouze v bytových zástavbách. Na všech původních veřejných místech budou i nadále k dispozici nádoby na sklo, textil a elektro, město bude hledat možnosti, jak tyto lokality do budoucna upravit. Kovy, nebezpečný odpad, jedlé oleje a tuky se budou i v budoucnu ukládat do kontejnerů ve sběrném dvoře.

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí

Systém door to door by měl v Klimkovicích začít fungovat na přelomu roku, pravděpodobně v prosinci, nejpozději v lednu.

„V současnosti má každý rodinný, případně bytový dům svou zelenou nádobu směsný komunální odpad. Velikost a četnost svozu se řídí individuálními smlouvami. V případě zájmu může mít také hnědou popelovou nádobu na biologicky rozložitelný odpad, jehož svoz je v sezoně pevně dán jednou za dva týdny. Popelnice na separovaný odpad jsou umístěny na veřejných místech ke společnému využívání. Mnohdy ale kolem nich zůstává nepořádek, třídění nebývá příliš pečlivé. Jakmile budou mít lidé nádoby na separovaný odpad u svých domů, jistě si pohlídají, aby nich bylo jen to, co do nich patří. A nepochybně kolem nich budou udržovat pořádek,“ doplnila Jana Hinduláková z Technické správy města Klimkovic, která zajišťuje úklid města a spolupracuje při svozu odpadu.

Přesný harmonogram svozu separovaného odpadu s využitím nového systému dostanou obyvatelé města do schránek. Informace budou zveřejněny také na webu a Facebooku města. Město chce také posílit vzdělávací kampaň, jejímž cílem bude efektivnější a pečlivější třídění všech využitelných složek odpadu.

Systém door to door společnosti OZO, jehož hlavním cílem je omezení produkce směsného komunálního odpadu s předpokladem dlouhodobého splnění legislativních limitů, funguje již od roku 2018 také v obci Ludgeřovice. Jeho zavedení v Klimkovicích zastupitelé města schválili na svém jednání ve středu 22. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…