Královéhradečtí městští strážníci by mohli i v příštím roce sloužit mimo katastr města

23.09.2014 16:12

Zkušenosti s prací královéhradeckých strážníků jsou v Předměřicích nad Labem, Bělči, ale i v Černilově hodnoceny kladně, a proto byl Hradec Králové požádán o to, aby zde mohli konat službu jeho městští strážníci i v roce příštím.

Královéhradečtí městští strážníci by mohli i v příštím roce sloužit mimo katastr města
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V Černilově by měla hlídka zajišťovat odchyt psů a nově i působit v oblasti prevence kriminality či dopravní výchovy. V Předměřicích nad Labem půjde o zajištění veřejného pořádku, v létě se zesíleným režimem, a v neposlední řadě se budou strážníci věnovat v dosavadním ověřeném režimu i Bělči nad Orlicí. Případná služba strážníků mimo město nebude ani v příštím roce na úkor akceschopnosti hlídek na území Hradce Králové, veškeré náklady spojené se službou a výjezdy hradí jednotlivé obce. Radní města s návrhy veřejnoprávních smluv souhlasili, definitivně ve věci rozhodnou až zastupitelé poslední zářijové úterý.

Už desátým rokem slouží městští strážníci v Předměřicích nad Labem, vedení obce a občané jsou s jejich činností spokojeni. Proto byla městská policie požádána, aby byla k dispozici pro potřeby obce při zajištění veřejného pořádku i v roce příštím. Při zabezpečování veřejného pořádku v době konání kulturních a společenských akcí v areálu letiště je tak strážníkům umožněno dořešit některé excesy i za hranicí katastrálního území města.

Na žádost obce Černilov by v příštím roce měli strážníci kromě odchytu psů působit i v oblasti prevence kriminality a dopravní výchovy formou přednášek a praktické výuky na dopravním hřišti. „I v tomto případě jsou náklady pečlivě propočítány tak, aby je všechny hradila obec,“ říká ředitel městské policie Miroslav Hloušek. Za několik roků této spolupráce byli psi odchytáváni jen ve zcela výjimečných případech

Město Hradec Králové by uvítalo, aby obec Běleč nad Orlicí umožnila uzavřením veřejnoprávní smlouvy přístup strážníků do městských lesů, a to ve stejném osvědčeném režimu jako letos. Společné hlídky lesníků a strážníků zajišťují v katastru obce v lesích v majetku města Hradce Králové zejména ochranu majetku města a vymahatelnost zákazu některých činností v lese. Často zde dochází totiž k neoprávněným vjezdům motorových vozidel do lesů. Mohlo by zde docházet rovněž k vandalismu, krádežím a rozdělávání ohňů mimo vyhrazená místa. Lesníky trápí i obyčejné zaparkování před uzavřenou lesní závorou, což významně ztěžuje práci lesní technice, která často pracuje i o víkendech. „Jakmile zastupitelstvo schválí podpis veřejnoprávní smlouvy, bude to pro nás signál, že můžeme i příští rok sloužit v těchto okolních obcích. Výjezdy strážníků jsou obcemi hrazeny v plné výši. V Bělči nad Orlicí je služba strážníků pro příští rok opět spíše zájmem Hradce, jemuž patří sousední lesy,“ sděluje ředitel Městské policie Hradec Králové Miroslav Hloušek. Upřesnil, že náklady na zajištění veřejného pořádku či odchytu psů se budou odvíjet zejména od mzdových nákladů, provozních nákladů na použití vozidla, opotřebení výstrojního materiálu a výzbroje, odchytových pomůcek a standardních režijních nákladů na službu královéhradeckých městských strážníků. „Služby strážníků jsou detailně naplánovány tak, aby neohrozily akceschopnost městské policie v samotném krajském městě,“ vysvětluje letitou praxi Miroslav Hloušek.

„Smluvní úvazek vyplývající z veřejnoprávních smluv nepřekračuje čtyři promile souhrnného pracovního fondu strážníků přímého výkonu,“ dodává Miroslav Hloušek. Naplňování předmětu zmíněných smluv není zásadnější zátěží pro městskou policii v tom smyslu, že by ovlivnila službu pro občany města Hradec Králové. 

reklama

autor: Hradeckralove.org

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…