Kriminalita v Praze 2 má letos klesající tendenci

26.11.2020 8:35

Kriminalita v Praze 2 je v době nouzového stavu o 27 procent nižší než ve srovnatelném období loňského roku. Vyplývá to z údajů Policie České republiky. Je to v důsledku vyhlášeného nouzového stavu a s ním souvisejících omezujících opatření vlády. Podle policistů k tomu přispělo i zvýšení sankce u vybraných trestných činů.

Kriminalita v Praze 2 má letos klesající tendenci
Foto: prague.eu
Popisek: Novoměstská radnice

Letošní epidemie koronaviru a související vládní opatření se promítly i do bezpečnosti a vývoje kriminality v Praze 2. Ta celková se podle policejních statistik meziročně snížila o 27 %. Změnila se také skladba nejčastěji páchaných trestných činů. Nejvyšší pokles je v oblasti kapesních krádeží, meziročně o 50 %. Dále i pokles v oblasti vloupání do vozidel či sprejerství, meziročně o více než 30 %. Tento trend je nejvíce patrný ve statistikách z Wilsonova nádraží, kde se nápad trestné činnosti meziročně snížil celkově o 48%, nejvíce právě v kategoriích kapesních krádeží a krádeží na osobách.

Vládní opatření se samozřejmě odrazila i ve výkonu služby policistů a strážníků, těm nově přibyla povinnost vymáhat jejich dodržování. Městská policie jen za poslední dva měsíce řešila více než tisícovku takových porušení. Nejčastěji řešeným přestupkem přitom bylo porušení mimořádného opatření ve věci používání ochranných prostředků dýchacích cest v MHD i na jiných místech, kde povinnost platila, kdy strážníci uložili celkem 58 pokut a 757 přestupců vyřešili domluvou. Druhým nejčastějším porušením pak bylo omezení provozní doby a dalších opatření v souvislosti s provozem restaurace, provozovny nebo baru, řešených v 73 případech. Mimo uvedené přestupky městská policie postihovala i porušení zákazu požívání alkoholu na veřejném prostranství nebo porušení zákazu shlukování, zákazu vycházení a volného pohybu. Dále také přestupky spojené s výskytem osob bez přístřeší.

“Z novy´ch dat o klesaji´ci´ tendenci kriminality v Praze 2 ma´m velikou radost. A to i z toho du°vodu, zˇe bezpecˇnostni´ slozˇky letos vedle poti´ra´ni´ a prevence kriminality bojovaly v prvni´ linii i dosud nepoznany´m protivni´kem – koronavirem. Policisté i stra´zˇni´ci odvádějí na Dvojce skveˇlou pra´ci a snazˇi´me je co nejvi´ce podporˇit i ocenit. Minuly´ ty´den jsme naprˇi´klad prˇeda´vali za´stupcu°m Obvodni´ho rˇeditelstvi´ policie Praha II symbolicky´ sˇek na na´kup svi´tilen a posilovaci´ho stroje. Kra´tce prˇed ti´m jsme podporˇili meˇstske´ stra´zˇni´ky na´kupem figuri´n pro na´cvik resuscitace a hasicˇe prˇi´speˇvkem na motorovy´ za´chranny´ cˇlun. Bezpecˇnost je pro na´s největší prioritou!”, uvedla starostka Jana Cˇernochova´

„Letošní rok je velkou personální zkouškou i pro bezpečnostní složky. Covid či nařízená karenténa si nevybírá. Z výsledků práce je zřejmé, že policisté a strážníci městské policie se nových úkolů a výzev zhostili na výbornou. I v náročných podmínkách občanům Prahy 2 bezpečnost zajišťují. Za to si zaslouží obrovské poděkování,“ dodal na závěr k dnešnímu zhodnocení radní Michal Zuna, který má problematiku bezpečnosti ve své gesci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…