Kroměříž loni ušetřila proti schválenému rozpočtu 85,2 milionu

06.07.2018 6:34

Kroměříž loni hospodařila s přebytkem 35,4 milionu korun, schválený rozpočet přitom počítal s deficitem 49,8 milionu Kč. Údaje vyplývají ze závěrečného účtu, který ve čtvrtek schválili zastupitelé. Příjmy města v minulém roce činily 568,4 milionu Kč a výdaje 533 milionů korun. Kroměříž tak oproti schválenému rozpočtu ušetřila 85,2 milionu korun.

Kroměříž loni ušetřila proti schválenému rozpočtu 85,2 milionu
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Loňský rok byl po hospodářské stránce vydařený. Město má díky tomu dostatek peněz na realizaci do budoucna plánovaných velkých investic, jakými jsou třeba stavba parkovacího domu na rohu ulic Havlíčkova a Velehradská, startovacích bytů pro mladé i bytů pro seniory v domě bývalé vojenské správy v Havlíčkově ulici nebo revitalizace náměstí Míru,“ uvedl starosta Jaroslav Němec (nezávislý).

Podle vedoucího radničního odboru financí Radima Hlaváče město přebytku dosáhlo díky nárůstu daňových příjmů, které byly oproti roku 2016 vyšší asi o 26 milionů korun. „Ovlivnilo to zejména vyšší inkaso z výnosu daně z příjmů ze závislé činnosti (asi o 11,7 milionu korun), daně z příjmů právnických osob (nárůst o 1,8 milionu Kč) a DPH s nárůstem o 19,1 milionu korun,“ řekl Hlaváč. Naproti tomu asi o 6,2 milionu Kč klesl výnos z daně od fyzických osob samostatně výdělečně činných.

Běžné výdaje loni vzrostly asi o 48 milionů korun. Podle Hlaváče je to výrazným posílením v oblasti údržby dopravní infrastruktury a také vyššími převody dotací do sociálních služeb, kdy tyto peníze rozpočtem města pouze „protékají“.

Meziročně se zvýšily také výdaje na investice, a to asi o 5,3 milionu korun. Město tak loni proinvestovalo 60,7 milionu korun. „Rozpracované investice navíc přecházejí do rozpočtu města na rok 2018,“ dodal Hlaváč.

Město loni nečerpalo žádný úvěr

Největší investicí Kroměříže byla loni koupě domu bývalé vojenské správy v Havlíčkově ulici (15,350 milionu korun), následovaná zateplením radničních budov B a D (9,1 milionu korun), pořízením kompostérů pro občany města (6,350 milionu korun), výměnou výtahů v domově pro seniory U Moravy (2,9 milionu Kč), opravou podhledů v Domě kultury (2,5 milionu korun) či pořízením nových vozidel pro dobrovolné hasiče (2,1 milionu korun). Investovalo se i do oprav škol a dětských hřišť. Zhruba dvaceti miliony korun rozpočet odboru služeb pamatoval na opravy chodníků, komunikací a mostů.

Město loni nečerpalo žádný úvěr. „Naopak jsme splatili 2,133 milionu korun ze starších závazků. Ke konci loňského roku tak Kroměříž dlužila jen 17,1 milionu korun,“ upozornil místostarosta Pavel Motyčka (KDU-ČSL). Pro srovnání, v roce 2006 město dlužilo 216,4 milionu a na konci roku 2014 v době nástupu stávajícího vedení činily závazky Kroměříže 54,7 milionu korun.

Na letošní rok má Kroměříž schválený rozpočet se schodkem téměř 62,5 milionu korun. Počítá s příjmy 600,4 milionu a s výdaji 662,9 milionu korun. Schodek a zhruba dvoumilionovou splátku úvěru chce radnice pokrýt prostředky ušetřenými v dřívějších letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…