Lanškroun: Premiéra soutěže MICROTELA se blíží

20.04.2018 21:22

Ve čtvrtek 10. května zaplní prostory lanškrounského zámku žáci základních škol Lanškrounska, kteří poměří své síly v rámci 1. ročníku vědeckotechnické soutěže MICROTELA.

Lanškroun: Premiéra soutěže MICROTELA se blíží
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Soutěž je vyhlášena ve 4 kategoriích. První kategorie s názvem Projekty se zúčastní 7 týmů. Své bádání zaměřili soutěžící na téma 100 let v životě Lanškrounska a jeho obyvatel a současně nám přiblíží Lanškrounskou kopu, která v letošním roce slaví 50. výročí od svého založení.

Další dvě kategorie jsou z oblasti programování. V kategoriích micro:bit I a micro:bit II, které jsou určeny pro 1. i 2. stupeň základních škol, se utká celkem 28 týmů. Těšit se můžeme na robota Fotíka, který automaticky fotí a ukládá momentky, roboty, kteří čistí město a přírodu nebo různé typy autíček a vláčků. Žáci základní školy A. Jiráska se nechali inspirovat animovaným filmem Wall-e a představí nám tak model robota ve čtyřech variantách. „Na sestavení robota žáci použili díly vytištěné na 3D tiskárně, kterou nám na konci roku 2017 věnovalo Společenství firem Lanškrounska, za což jim patří velký dík. Díky 3D tiskárně nám odpadly hodiny práce na výrobu dílů z kartonu a můžeme se tak věnovat dalším projektům,“ uvedl pedagog základní školy A. Jiráska Ivo Obr.

Do poslední kategorie Fishertechnik se přihlásilo 12 týmů. „Soutěžícím této kategorie byla zadána 3 témata – sestrojení auta, jeřábu a pily. V den soutěže vybere porota jedno ze zadaných témat, které žáci sestrojí. Porota nebude hodnotit pouze samotné provedení, ale i spolupráci v týmu, kreativitu a především funkčnost sestaveného modelu,“ doplnil spoluorganizátor soutěže Pavel Resler.

Hlavní cenou soutěže je autobusový zájezd do plzeňského Techmania Science Center. Současně se mohou soutěžící radovat z ceny starosty města, radního Pardubického kraje nebo Nadačního fondu micro:la.

Nemalou odměnou pro děti bude doprovodný program Věda a technika na dvorech škol, který zajišťuje Univerzita Pardubice. Na účastníky čekají nejrůznější zážitkové dílny, jejichž cílem je ukázat svět moderních technologií a technické a přírodovědné disciplíny hravou a zábavnou formou. Těšit se mohou na zajímavosti ze světa chemie, matematiky a počtů, ukázky robotiky a elektroniky, měření tvrdosti stavebních materiálů či modely kolejnic. Na stanovištích si žáci sami vyzkouší celou řadu pokusů, hrátek nebo programování.

„Soutěž se koná za velkého přispění Společenství firem Lanškrounska. Na setkání 20. března jsme se s ostatními členy dohodli podpořit v letošním roce fond technického vzdělávání částkou 60 tis. Kč. Svůj příslib stvrdily podpisem smlouvy již společnosti fortell s. r. o., KOMFI spol. s r. o. a SCHOTT CR s. r. o. Další smlouvy např. s novým členem společenství, kterým je společnost ORPA Papír, a. s., jsou v jednání,“ uvedl starosta města Radim Vetchý.

Město Lanškroun přispívá každoročně do fondu technického vzdělávání částkou 200 tis. Kč.

Z prostředků fondu bude kromě soutěže MICROTELA podpořeno pořízení 3D tiskáren do základních škol v Damníkově, Dolní Čermné a Výprachticích. Z 3D tiskárny se budou radovat i děti v Domě dětí a mládeže DAMIÁN, kde nabízí kroužky robotiky a programování. Lanškrounské školy zase obdrží potřebné tiskové struny. Do všech uvedených škol budou pak doplněny kapesní programovatelné počítače micro:bit. Nově si mohou zájemci zapůjčit 10 počítačů micro:bit i v městské knihovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…