Liberec: Mladí redaktoři čerpali inspiraci a sdíleli zkušenosti

27.03.2019 20:11

Historicky první setkání redakcí školních časopisů základních škol Liberecka proběhlo první jarní den na základní škole v Lesní ulici. 60 dětí z 15 škol, kde vydávají nebo se chystají vydávat školní časopis, přišlo na tvůrčí dílny. Ty lektorovali profesionálové z novinářského prostředí.

Liberec: Mladí redaktoři čerpali inspiraci a sdíleli zkušenosti
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Důvodem, proč jsme se rozhodli uspořádat tuto akci, je skutečnost, že se při tvorbě školních časopisů dostáváme do situací, kdy si příliš nevíme rady. Proto jsme si řekli, že je konečně na čase, abychom o sobě jednak věděli, vyměnili si své, dobré i špatné, zkušenosti a inspirovali se navzájem,“ vysvětluje ředitel ZŠ Lesní Jiří Dvořák.

V šesti dílnách se tak děti vystřídaly u redaktorů, kteří jim předali zkušenosti ze své dlouholeté praxe a také jim vysvětlili, co jsou publicistické žánry, jak se například staví článek nebo zpráva, jak vést rozhovor, co by měla říkat fotografie a jak zdrojovat informace. S redaktory Českého rozhlasu si mladí školní redaktoři vyzkoušeli natáčení reportáže a práci s mikrofonem. Jedním z lektorů byl současný primátorův náměstek Ivan Langr, který se v dřívějších profesích věnoval učitelství a 10 let  také práci redaktora dvou celostátních deníků.

„Užil jsem si to jako češtinář i novinář. Svůj blok jsem pojal jako praktickou tvůrčí dílničku, skupinky dětí měly na závěr na základě čtyř vstupních slov napsat kratičkou zprávu se všemi podstatnými prvky, tedy titulkem, úvodním otevřením i detailními informacemi v nižším plánu. A povedlo se jim to náramně, školní časopisy jsou rozhodně v dobrých rukou. Jako město je ostatně podporujeme i finančně – každá škola, která si podala žádost, letos na školní časopis dostane 15 tisíc korun,“  popisuje náměstek Ivan Langr.

Pro vzájemnou inspiraci si pak školáci uváděli konkrétní případy z tvorby svých školních časopisů. „Mně třeba nejdou vymýšlet nadpisy, dá mi to práci,“ říká redaktorka ze ZŠ Vrchlického. „Já se zas hrozně rozepisuju do podrobností, takže mi třeba popis cesty na vánoční trhy v Chemnitz, kam jsme jeli se školou a já o tom psal článek, zabral celou jednu stránku, a to je pak nezajímavé čtení. Mám pocit, že prostě všechno musím vylíčit, že nesmí nic chybět. Pracuju na tom, abych psal kratší texty,“ svěřil se mladý redaktor ze školy v Oblačné ulici.

Předat své zkušenosti, inspirovat se redakční praxí, popřípadě se dozvědět něco nového z oblasti vydávání školních novin či časopisů, mohli také pedagogové, kteří školní redakce vedou. Workshop pro pedagogy byl vzájemným sdílením toho, co se jim daří, ale také toho, co nedaří, při tvorbě školních novin. Teď už je na mladých redaktorech a jejich učitelích, aby zpracovali načerpané podněty a informace a vrhli se s chutí do práce. Právě nadšení a chuť sdělit informace dalším je hlavní motivace lidí, kteří se věnují novinářské a publicistické práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…