Liberec: Už jim nevrátíme životy, ale můžeme říct znovu nahlas jejich jména

28.01.2020 15:36

Desítky lidí zaplnily v pondělí 27. ledna obřadní síň liberecké radnice, kde u příležitosti Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinů proti lidskosti uctily památku milionů nevinných lidí utrýzněných a zavražděných během holocaustu za druhé světové války.

Liberec: Už jim nevrátíme životy, ale můžeme říct znovu nahlas jejich jména
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Vzpomínkovou akci připravilo jako každý rok statutární město Liberec spolu s Židovskou obcí Liberec. Za město promluvil primátor Jaroslav Zámečník, za Židovskou obec předseda Michal Hron, za kraj hejtman Martin Půta a za romskou komunitu Jan Cverčko.

Dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinů proti lidskosti připadá na 27. ledna. Právě v tento den byl před 75 lety v roce 1945 osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim (Auschwitz) - Březinka, který se stal symbolem hrůz holocaustu. Tento den má připomínat lidem na celém světě utrpení nevinných lidí během holocaustu za druhé světové války. Slouží také jako varování před vším, co vede k nejstrašnějším zločinům člověka proti člověku.

„Je zodpovědností nás všech, abychom nezapomněli na tyto hrůzy a na miliony nevinných obětí. V Liberci se o to dlouhodobě snažíme spoluprací se Židovskou obcí. Výsledkem je například projekt Kameny zmizelých se jmény obětí holocaustu, připomínající Liberečanům konkrétní lidi, kteří v našem městě žili a kteří byli zavražděni v koncentračních táborech. V průběhu několika let bylo položeno už padesát kamenů a další přibudou," řekl primátor Jaroslav Zámečník.

O tom, jak je důležité nezapomínat, mluvil také hejtman Martin Půta. „Vedle toho hrozivého čísla obětí je důležité vidět také osudy a jednotlivá jména. Už jim nemůžeme vrátit životy, ale můžeme jejich jména znovu říci nahlas, což se děje například každoročně na veřejném čtení jmen obětí holocaustu - Jom ha-šoa na náměstí před radnicí," zmínil.

V Liberci žilo před válkou téměř 1500 Židů, po válce se z nich do města vrátilo pouhých 37.

Předseda liberecké Židovské obce Michal Hron ve svém projevu připomněl přetrvávající antisemitismus a sílící vlnu náboženské a rasové nesnášenlivosti.

Učitelka ZUŠ Liberec Michaela Palaščáková přednesla úryvek z knihy „Ptaly se: Proč? – Ukrývané děti vzpomínají“. Poté vystoupily žákyně ZUŠ Liberec s lidovou písní „Což se mi má milá hezká zdáš" a „Široké rukávy" od Antonína Dvořáka. V závěru pietního setkání k uctění památky obětí holocaustu zazněly v obřadní síni také židovské modlitby v podání sólistky Národního divadla v Praze a kantorky Židovské obce Liberec Jaroslavy Hany Maxové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…