Litomyšl: II. ZŠ má nové odborné učebny za 25 milionů korun

04.10.2019 19:53

V pondělí 30. září na II. ZŠ slavnostně otevřeli novou přístavbu s odbornými učebnami. Na žáky a učitele v přístavbě čeká zbrusu nová multimediální aula, učebny na moderní výuku cizích jazyků, informatiky a cvičná kuchyňka. Projekt za 25 milionů korun je jednou z největších investic do školství za poslední roky.

Litomyšl: II. ZŠ má nové odborné učebny za 25 milionů korun
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Město na něj dostalo 62% dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Učebny jsou nově vybavené a v rámci výuky technických oborů si žáci mohou například vyzkoušet práci na 3D tiskárně. Cílem projektu je žáky dobře připravit na další studium a rozšířit jim znalosti a dovednosti, které se jim jednou mohou hodit v profesním životě. „Učebna cizích jazyků je vybavena systémem Robotel LL, kterou má pouze asi pět škol v Pardubickém kraji. Špičkově vybavené jsou i učebny digitálních technologií, televizní studio a interaktivní sál. Opomenout nesmím ani zrekonstruovanou cvičnou kuchyňku. Všechny tyto prostory jsme si moc přáli a dnešním dnem se nám toto přání splnilo. Neobešlo by se to však bez poctivé několikaleté práce mnoha lidí,“ prohlásila na slavnostním otevření ředitelka Miroslava Jirečková.

Požadavky na lepší výuku jazyků a technických oborů dávali vedení školy sami absolventi. Druhá základní škola se dlouhodobě zaměřuje na vzdělávání dětí v technických oborech a jejich využívání v praxi. „Uděláme vše pro to, aby se díky práci s novým vybavením o naší škole vědělo a abychom dělali Litomyšli dobré jméno. Plánujeme navázat spolupráci s místní kabelovou televizí. Pevně také věřím, že s pomocí těchto nových učeben daleko lépe připravíme absolventy, kteří budou velmi dobře uplatnitelní na trhu práce,“ dodala ředitelka.

V posledních letech město připravilo opravy a rekonstrukce škol a školských zařízení za více než 60 milionů korun. „Investice do vzdělání mají vždy smysl, přístavba II. ZŠ a nové učebny posouvají výuku zmíněných předmětů na další úroveň a já doufám, že žáci tuto příležitost chytí za pačesy a společně s učiteli maximálně využijí potenciál nového vybavení,“ uvedl k modernizaci II. ZŠ místostarosta Radomil Kašpar. Kromě této základní školy město nedávno financovalo například úpravy nového sídla Střediska volného času Litomyšl a dvou mateřských škol. Každoročně se také z rozpočtu hradí nákupy nového vybavení a opravy tříd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…