Lovosice: Dominanta města dostane novou fasádu

10.07.2019 20:21

Budova staré radnice z roku 1907 je bezesporu jednou z hlavních dominant města. Její fasáda je ovšem již v havarijním stavu. Na opravě se začne pracovat v červenci.

Lovosice: Dominanta města dostane novou fasádu
Foto: meulovo.cz
Popisek: Pohled na Lovosice

Oprava bude zahájena kompletním odstraněním stávajících nátěrů. Bude nutné opravit a doplnit chybějící a porušené plochy. Fasáda bude poté kompletně přeštukována. Finální vrstva by měla být ze silikátového nátěru v odstínu, který určí zástupce státní památkové péče. U kamenných prvků bude provedeno odstranění všech nevhodných oprav a plomb. Doplněny budou chybějící plastické části fasády, tak aby byla co nejvíce zachována věrohodnost podle originálu. Kameny budou také speciálně upraveny takzvanou hydrofobizací plochy. Kompletně opraveny a zrekonstruovány musí být také kamenné ozdobné prvky na věži a štítu radnice.

Původní omítky z roku 1907 byly vápenné, tedy poměrně měkké. Na mnoha místech budovy jsou částečně dochované dodnes, ale na exponovaných místech, jako jsou nároží nebo římsy, docházelo častěji k poruchám. Ty byly vždy s ohledem na časové období opraveny tehdejšími stavebními technikami. Na fasádě se tudíž nachází celá řada různých druhů omítek. Na současném neutěšeném stavu se bezpochyby značnou měrou podílelo použití žluté akrylátové barvy při rekonstrukci v roce 2008. Tato povrchová úprava není paropropustná a zcela omezila „dýchání fasády“. Tato omítka je po 11 letech fungování naprosto dožilá. Jako ozdobné prvky na fasádě byly použity pískovcové obklady. Ty se dochovaly původní, jen v průběhu času došlo k drobným opravám.

Rekonstrukce uličních fasád staré radnice bude stát okolo 7 300 000 Kč včetně DPH. Zhotovitelem bude společnost RE, s.r.o. z Prahy. Doba realizace veřejné zakázky je podle smlouvy 12 měsíců od předání staveniště, ke kterému došlo v pondělí 1. července.

Přebudování věže na vyhlídku

Budova radnice byla do provozu slavnostně uvedena 12. ledna 1908, má obdélníkový tvar písmene „L“. V nároží ulic Osvoboditelů a Školní se nachází věž, tvořící dominantu objektu a celého okolního prostoru. Jedná se o jednu z nejhezčích, nejcennějších a nejfotografovanějších budov města. Budova dala také základ pro nové logo města.

„V předchozích letech fungovala věž staré radnice jako vyhlídka při příležitosti konání Václavské pouti jednou za rok. Prostor pro zájemce, kteří si chtěli město prohlédnout z výšky, ale nebyl příliš komfortní. Již od roku 2016 věž není přístupná a to z důvodu špatného technického stavu. Kromě věže kostela se jedná o jedinou dominantu města, která se pro tyto účely perfektně hodí. Projekt rekonstrukce budovy staré radnice má více fází. První z nich je celková rekonstrukce fasády budovy, kterou zahajujeme v těchto dnech. Další částí je zvažovaná oprava interiéru radniční věže a vybudování vyhlídky. Všechny tyto projekty jsou součástí strategického plánu města,“ prozradil plány do budoucna starosta města Milan Dian s tím, že na přebudování věže na vyhlídku bude město hledat vhodný dotační titul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …