Mladá Boleslav: Další zastávky se dočkaly polepu, který má ochránit ptáky

09.07.2018 9:16

Už v polovině května se Mladá Boleslav připojila k projektu, jehož smyslem je uchránit ptáky, kteří ve městech často hynou po střetu se skleněnou plochou. Sklo totiž nevnímají jako překážku, protože je pro ně neviditelné.

Mladá Boleslav: Další zastávky se dočkaly polepu, který má ochránit ptáky
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Jako první byla díky iniciativě dětí z přírodovědného kroužku Ekocentra Zahrada DDM Brontíci ve spolupráci se studentem gymnázia Josefem Rutterlem a se souhlasem magistrátu polepena zastávka MHD Havlíčkova, nyní zdobí polep i obě zastávky na stanici 9. května.

Tento projekt vychází z kampaně České společnosti ornitologické (ČSO), jejímž cílem je zmenšit počet ptáků, kteří umírají tímto zbytečným způsobem.

"Nový druh polepu zastávek se zatím osvědčil, proto vybíráme další potenciálně nebezpečná místa, která budou polepena podobně," vysvětlil náměstek primátora Jiří Bouška.

Dříve masivně rozšířená forma ochrany ptáků za pomoci polepení skleněných ploch siluetou dravce není podle odborníků moc efektivní. Pták se totiž při jejím spatření pokusí překážku obletět a narazí do skla o kus dál. Jak znalci potvrzují, aby před sebou pták rozpoznal skleněnou překážku, je potřeba ji polepit více nálepkami rozmístěnými blízko od sebe. Není důležitý motiv či tvar nálepek, ale právě jejich celoplošné a dostatečně husté rozmístění po skleněné ploše. Značky by měly být zhruba 10 centimetrů od sebe, protože pak už to ptáci vnímají jako překážku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…