Most: Žáci ze základní školy zachraňovali dívku se zástavou dechu

05.10.2019 9:41

Na Vyšší odborné škole ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademii, Střední pedagogické škole a Střední zdravotnické škole v Mostě v rámci projektu „Na zdrávce hravě a zdravě“ se 25. září 2019 uskutečnil 4. ročník soutěže poskytování první pomoci pro žáky z 9. tříd základních škol Mostecka.

Most: Žáci ze základní školy zachraňovali dívku se zástavou dechu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Soutěž připravili vyučující a žáci Střední zdravotnické školy v Mostě pod vedením Mgr. Radky Koubové: „Naši žáci se zhostili role figurantů, maskérů a rozhodčích. Odborné učitelky dohlížely na správnost výkonů, pomáhaly hodnotit, ale i žákům ze ZŠ vysvětlovaly správné postupy při záchraně života nebo poskytnutí první pomoci.“

Sedm čtyřčlenných družstev ověřovalo své znalosti a dovednosti na čtyřech stanovištích. V reálném prostředí domova mládeže žáci ošetřovali nejen poranění po pádu, ale i popáleninu vařícím čajem, zlomeninu ruky, tepenné krvácení po poranění kuchyňským nožem, tržnou ránu na hlavě či poskytovali první pomoc při zástavě dechu.

Proč jste zařadili do soutěže i tak těžký úkol, jako je první pomoc při bezvědomí - zeptali jsme se jedné z vyučujících předmětu první pomoci Mgr. Radky Jeníčkové. „Domníváme se, že se nejedná o výjimečnou situaci. Dali jsme tak žákům možnost, aby si vyzkoušeli na figuríně zevní masáž srdce.“ Soutěžící navštívil i školní maskot, moudrá sova, která ukázala použití cvičného AED (automatický externí defibrilátor).

Vítězem soutěže se stala základní škola V. Nezvala v Mostě. Soutěžící doprovázela Mgr. Ivana Hůrková, která nám řekla: „Moji žáci jsou zapálení do práce. Jsou to sportovci. Dovednosti, získané při nácviku první pomoci, se jim budou hodit v životě. Ve škole vykonávají zdravotní hlídku. Soutěží si žáci uvědomili, jak je první pomoc důležitá pro běžný život.“ Jeden člen družstva kladně ohodnotil věrohodnost namaskovaného poranění a dodatečný výklad po podání první pomoci od odborných učitelek.

Celou soutěž jsme pojali jako motivaci k tomu, aby se otázce první pomoci žáci a vyučující na základních školách pečlivě věnovali.

PaedDr. Soňa Valušková
zástupkyně ředitelky školy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…