Na Dolu Marie proběhla vernisáž návrhů loga k 800. výročí založení Příbrami

13.06.2014 17:03

Ve čtvrtek 12. června se v expozičním sále na Dolu Marie v Příbrami uskutečnila vernisáž výtvarných návrhů loga pro oslavy k výročí 800 let založení města Příbrami, které se v Příbrami budou konat v roce 2016.

Na Dolu Marie proběhla vernisáž návrhů loga k 800. výročí založení Příbrami
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

Zároveň s těmito oslavami proběhne v Příbrami 20. setkání hornických měst a obcí a 16. Evropský den horníků a hutníků. Přes 80 skvělých prací vytvořili žáci a studenti příbramských základních, středních či uměleckých škol.

„Přípravný výbor se očekávanou slavností zabývá již od konce minulého roku a prvním úkolem bylo vybrat logo. A neměli jsme to vůbec jednoduché,“ prozradil příbramský starosta Pavel Pikrt. Ten spolu s vedoucí Odboru školství, kultury, sportu a informačních služeb Leou Enenkelovou celou vernisáží všechny hosty provázel a zároveň předal odměny za nejlepší díla.

Cenu za vítěznou práci si nakonec odnesla Dominika Lukešová ze Základní umělecké školy Antonína Dvořáka v Příbrami. „Inspiraci pro svůj návrh jsem čerpala z Gotické pečeti a také ze starého příbramského znaku. Ve druhém kole jsem dle požadavku musela přidat znak Březových Hor, tak jsem to přepracovala podle návrhu Karla Hojdena,“ řekla mladá vítězka soutěže Dominika Lukešová.

Odměněni za své práce byli také autoři návrhů k 20. setkání hornických měst a obcí a 16. Evropskému dni horníků a hutníků. „Udělena byla také mimořádná cena za výtvarný návrh, který bude použit k dalším výtvarným počinům těchto událostí,“ dodala vedoucí odboru Lea Enenkelová.

Vernisáže se zúčastnil také jediný čestný občan města Příbrami mistr Jan Čáka, který 12. června oslavil své 85. narozeniny. Všichni zúčastnění využili příležitosti a k významnému jubileu mu popřáli. Za město Příbram mu dary předal místostarosta Ivan Šedivý.

Jan Čáka se narodil 12. června roku 1929 v Praze. V roce 1941 se s rodiči přestěhoval do Příbrami, kde se intenzivně věnoval grafické práci.  Jan Čáka se zároveň proslavil také jako malíř, výtvarník, spisovatel nebo skaut.


                                                                                                                          

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pribram-city.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…