Nový Bor: Novoborští pedagogové oslavili svůj svátek

04.04.2023 7:05 | Tisková zpráva

U příležitosti Dne učitelů ocenili zástupci Nového Boru vybrané pedagogy za jejich činnost. Tradiční akce se konala v úterý 28. března, v den připomínky výročí narození Jana Amose Komenského. Letos převzalo z rukou starosty Jaromíra Dvořáka a místostarosty Tomáše Maška poděkování spolu s drobnými dárky – jako symbolické ocenění za úspěšnou práci – celkem 8 pedagogů z novoborských mateřských a základních škol, základní umělecké školy a DDM Smetanka.

Nový Bor: Novoborští pedagogové oslavili svůj svátek
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Práce ve školství není zaměstnání, je to poslání, které je nezastupitelnou součástí výchovy a vzdělávání mladé generace. To, jakým způsobem k němu přistupujete, jak je vnímáte, jak vzděláváte, motivujete a jak vychováváte své žáky, většinou ukáže až čas. Řada mladých lidí si váš přístup osvojí pro celý život. Potřebujete nejen vědomosti, ale také hromadu trpělivosti a mnohdy pevné nervy. Je to práce náročná a v dnešní době, kdy jsou rodiče i společnost k dětem více shovívaví, možná těžší než dřív. O to více si zasloužíte ocenění a poděkování,“ řekl starosta Jaromír Dvořák a popřál všem pedagogům, aby je čas strávený s žáky nadále naplňoval a přinášel jim vnitřní uspokojení.

Zpestřením programu bylo vystoupení žáků základní umělecké školy pod vedením paní učitelky Přívratské. Pedagogy na ocenění navrhuje vedení školských zařízení.

Medailonky oceněných

Miroslava Čermáková, ZUŠ Nový Bor

Dvaapadesát let učila hru na klavír Miroslava Čermáková. Za tu dobu jí v Základní umělecké škole v Novém Boru prošlo pod rukama několik generací dětí, kterým otevřela dveře do světa nejen klasické hudby a odhalila jim tajemství klaviatury. Některé inspirovala natolik, že dnes pokračují v jejích stopách v roli učitele a na umělecké škole vychovávají novou generaci hudebníků. Její profesionální přístup k žákům a rodičům byl vzorem také ostatním pedagogům. Miroslava Čermáková sice odešla na konci loňského listopadu do důchodu, ale o dění ve škole se i nadále zajímá.

Miroslava Čermáková patří mezi jednadvacet pedagogů, které ve čtvrtek 30. března ocenil také Liberecký kraj. Ocenění získala za dlouhodobou pedagogickou činnost.

Ing. Dana Dutá, ZŠ Praktická

Empatie, lidskost a životní optimismus. To jsou přednosti Dany Duté, která se posledních deset let věnuje výchově a vzdělávání žáků se speciálními potřebami v Základní škole praktická v Novém Boru. I když vystudovala zahradnickou výrobu a sadovnictví na Vysoké škole v Brně, a láska k tomuto oboru ji provází celý život, rozhodla se před čtyřiceti lety vstoupit do školských vod. Bohaté profesní zkušenosti nasbírala během působení na Středním odborném učilišti a Střední odborné škole v České Lípě či ve Výchovném ústavu v Boleticích.

Mgr. Zdeňka Kočová, ZŠ nám. Míru

Po celých čtyřicet let své praxe byla věrná Zdeňka Kočová ZŠ náměstí Míru. Vždy se věnovala svým žákům na I. stupni nejen po stránce vzdělávání, ale také po té výchovné. Díky tomu její žáci neměli problém s adaptací při přechodu na druhý stupeň. Vybavila je vědomostmi i slušným vychováním, vždy uměli respektovat pravidla třídy. Stala se také pilířem pro své kolegy, vždy se o ni mohli opřít a kdykoliv si přijít pro radu.

Mgr. Petra Lapuníková, ZŠ U Lesa

Duše „lesáckých“ vánočních jarmarků, která se i po třicetileté praxi před tabulí věnuje dětem s nadšením a maximálním nasazením. Petra Lapuníková se vedle běžné výuky, během níž se snaží děti přesvědčit o krásách mateřského jazyka a vzbudit jejich výtvarného ducha,  věnuje také žákům se specifickými poruchami učení. V posledních letech také hodně pomáhá deváťákům s přípravou na přijímací zkoušky, připravuje žáky na talentové zkoušky. Je také koordinátorkou školního vzdělávacího programu, což pro ni kromě jiného znamenalo, že musela najít cestu k tabulkám, kterým se jako výtvarník a kreativec bránila.

Romana Hlaváčková, MŠ Pohádka

Velký kus práce má v posledním roce za sebou Romana Hlaváčková z MŠ Pohádka v Arnultovicích. Zorganizovala stěhování školky kvůli její rekonstrukci a aktivně pomáhala se zařizováním „nové“ školky, aby se v ní dětem líbilo. Nejmenším předává lásku k literatuře a dramatické tvorbě, ostatně dlouhá léta organizovala literární přehlídky pro novoborské mateřinky. Společně s dalšími kolegyněmi se snaží, aby byla arnultovická školka místem radosti, poznání a hezkých vzpomínek - organizují pro děti a rodiče zahradní slavnosti, různé soutěže, hry a tvořivé dílny. Romana Hlaváčková pracuje ve školství 21 let a díky jejím organizačním schopnostem, spolehlivosti a zodpovědnému přístupu je od r. 2015 vedoucí MŠ Pohádka.

Ing. Jindřiška Kalitová, ZŠ Gen. Svobody

Před jedenácti lety si Jindřiška Kalitová splnila životní sen. Absolventka ČVUT Fakulty elektronické se specializací Technická kybernetika, která celý svůj profesní život pracovala na vedoucích pozicích v oblasti informačních technologií, po odchodu do důchodu místo na odpočinek zamířila do školství. Posledních pět let učí děti na prvním stupni arnultovické školy myslet tak, aby zvládly informatiku a pochopily svět jedniček a nul, ve kterém budou žít. Využívá při tom moderní metody a formy učení. Dětem se věnuje i při mimoškolních činnostech. Své znalosti předává také kolegům z malotřídních škol na Novoborsku a Českolipsku při ukázkových hodinách.

Bc. Veronika Nevřelová a Jan Nevřela, DDM Smetanka

Nerozlučný tým manželů už několik let dokáže nadchnout a strhnout děti v kroužku mladých hasičů. Podnikají s nimi různé návštěvy a exkurze k profesionálům, pořádají tábory, soustředění, jezdí s nimi na hory. Formou hry je učí, jak je důležitý lidský život a jak potřebné jsou záchranné složky. Ostatně mají k tomu ty nejlepší předpoklady – Jan Nevřela je profesí záchranář a jeho manželka Veronika je speciální pedagog – logoped. Vedle toho také pomáhají s organizací na akcích, které Smetanka pořádá pro veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …