Nový Bor: Začala výměna oken na radnici

12.07.2018 9:15

V části památkově chráněné budovy radnice na náměstí Míru v Novém Boru začala výměna starých netěsnících oken. Práce, které budou postupně probíhat do konce září ve 4. a 3. patře, nijak neomezí provoz odborů Městského úřadu Nový Bor.

Nový Bor: Začala výměna oken na radnici
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Vzhledem ke stáří oken a zejména jejich špatnému stavu, kdy mnohá netěsní, jdou špatně otevírat a některá nejdou dokonce vůbec, je jejich výměna nezbytná,“ říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák s tím, že práce město směrovalo na období prázdnin, kdy v budově není takový provoz. „Občany ale prosíme o opatrnost, protože na chodbách úřadu může být nábytek z kanceláří během realizace zakázky,“ žádá Jaromír Dvořák.

Během následujících dvou let se vymění všech 119 oken. Protože je radnice nemovitou kulturní památkou a nachází se v památkové zóně, budou nová okna replikami kdysi původních oken, jejichž členění se dochovalo na dobových fotografiích.  „Na základě požadavku památkářů budou mít stejné rozměry i členění, zachovaný zůstane způsob i směr otevírání,“ upřesňuje vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Jeništa. Nová dřevěná okna změní barvu z bílé na hnědou.

Kvůli finanční náročnosti proběhne výměna ve dvou etapách. V té první práce za celkem 2,883 milionu korun provede firma SAMAT, spol. s.r.o. z Jiřetína pod Jedlovou, která vyhrála veřejnou zakázku. Část uvedené částky poníží dotace ve výši 600 tisíc korun od Ministerstva kultury ČR. „Využijeme rovněž 100 tisíc korun, které jsme získali jako odměnu za první místo v soutěži Historické město Libereckého kraje, a které podle podmínek soutěže musíme použít na obnovu nemovité kulturní památky, jíž budova radnice je,“ doplňuje Jaromír Dvořák.

Podle vedoucího odboru rozvoje města Miroslava Jeništy přijde druhá etapa na řadu příští rok. „Výměna oken ve 2. a 1. patře radnice by měla opět proběhnout během prázdnin,“ upřesňuje Miroslav Jeništa s tím, že i v tomto případě bude město žádat o dotaci na Ministerstvu kultury ČR.

Objekt radnice byl původně postavený jako panská sýpka v polovině 18. století, před rokem 1768 byl přestavěn na vrchnostenské sídlo. Vznik mohutné třípodlažní budovy radnice však přinesla až klasicistní přestavba roku 1821. Na konci 20. století prošla budova rekonstrukcí. Od roku 1988 je radnice nemovitou kulturní památkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…