Odpadový Oskar potřetí pro Jablonec

05.10.2021 21:10 | Tisková zpráva

Město Jablonec nad Nisou už potřetí za sebou získalo Odpadového Oskara – ocenění, které v celorepublikovém měřítku každoročně udílí nezisková organizace Arnika.

Odpadový Oskar potřetí pro Jablonec
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Smyslem udílení cen je popularizovat a podporovat snahu obcí a měst při snižování vlastní produkce směsného komunálního odpadu a zvyšování úrovně jeho třídění. Na základě sdílených dat o odpadovém hospodářství jsou v soutěži vyhodnocovány jednotlivé krajské kategorie měst a obcí a udělován je i Odpadový Oskar pro absolutního vítěze v dané kategorii.

Jablonec nad Nisou si už třetí rok po sobě udržel prvenství v kategorii měst Libereckého kraje s více než 5000 obyvateli. Jablonecké domácnosti vyprodukovaly v loňském roce „pouze“ 139,8 kg směsného komunálního odpadu přepočteno na jednoho obyvatele a rok. Vytřídit se podařilo v Jablonci 36 % z jeho celkového objemu.

Náměstek primátora pro ekonomiku a majetek Milan Kouřil je v Jablonci odpovědný za odpadové hospodářství: „Z Odpadového Oskara mám upřímnou radost. A protože při udílení Oskarů je zvykem děkovat, chci především poděkovat všem Jablonečanům, kteří se o to zasloužili. Dokážeme vytřídit 36% svého domácího odpadu a jsme nejlepší město v Libereckém kraji. Přesto si nemůžeme říct, že to stačí. Zákon nám ukládá, že do roku 2025 musíme být schopni vytřídit 60% směsného komunálního odpadu a tuto povinnost musíme brát vážně. Máme proto před sebou ještě spoustu práce. Především potřebujeme přimět ke třídění ty, co netřídí nebo třídí málo. Musíme k tomu lidem neustále zlepšovat podmínky a je třeba se rozhlížet i po nových technologiích a systémech. Odpadový Oskar nám ale ukazuje, že jsme v Jablonci na dobré cestě, proto jsem v tomto ohledu optimista."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…