Olomouc: Ariónova kašna a pítka Ivana Theimera zahajují sezónu

19.04.2018 13:32

Oblíbená Ariónova kašna a loni instalovaná dvě pítka renomovaného sochaře Ivana Theimera jsou po zimní odstávce opět v provozu. Olomoučanům i návštěvníkům města se v plné kráse prezentují těsně před začátkem letošní turistické sezóny.

Olomouc: Ariónova kašna a pítka Ivana Theimera zahajují sezónu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Ariónovu kašnu a nové pítko na Horním náměstí v Olomouci zprovoznili pracovníci Technických služeb města Olomouce ve čtvrtek 19. dubna v poledne. Druhé pítko na Dolním náměstí začalo fungovat o pár desítek minut později. „Ariónova kašna se samostatně stojící želvou a s loni realizovaným pítkem jedinečným způsobem nejen obohatila, ale také svým způsobem proměnila olomoucké Horní náměstí v mimořádně atraktivní scenérii. Považuji za čest, že se o tato díla mezinárodně uznávaného sochaře a olomouckého rodáka Ivana Theimera můžeme starat. Jsem také rád, že díky příznivým klimatickým podmínkám se napuštění kašny i zprovoznění pítek uskuteční již před víkendovým Tvarůžkovým festivalem a jarní etapou květinové výstavy Flora Olomouc,“ uvedl ředitel olomouckých technických služeb Miroslav Petřík.

Samotné naplnění slavné Ariónovy kašny, která pojme celkem 30 tisíc litrů vody, proběhlo za pomoci kropicích vozů. Před vlastním napuštěním prošla fontána celkovou kontrolou technologie a nezbytným vyčištěním. K zajištění stability vody v kašně přispívá dávkování přípravků, které zabraňují tvorbě řas. U pítek na Horním a Dolním náměstí byla po zimní odstávce provedena pracovníky technických služeb opakovaná dezinfekce přívodního potrubí a jeho proplach vodou z veřejného vodovodu. Odebrané vzorky vody jsou podrobovány příslušnému rozboru.

Technické služby města Olomouce letos nově přebírají do údržby i fontánu u Kaple sv. Jana Sarkandra. „Zařízení této fontány bylo již odborným pracovníkům technických služeb předáno, byly provedeny revize elektrického zařízení a zaškolena obsluha ze strany dodavatele díla. Spuštění této fontány se uskuteční ve středu 25 dubna v 10 hodin,“ objasnil ředitel technických služeb Miroslav Petřík.

Na letní sezónu se připravuje i další chlouba Olomouce, šest barokních kašen, do nichž se voda vrátí po pravidelné zimní přestávce 1. května. „Zahájení provozu barokních skvostů musí předcházet důsledná kontrola celkového stavu památek, nezbytné čištění i prověření technického zařízení na cirkulaci vody,“ objasnil náměstek primátora Filip Žáček. „Péče o kašny, které v Olomouci ožívají vždy až v první květnové dny, přijde město ročně na téměř čtvrt milionu korun,“ doplnil.

Šest mistrně zpracovaných barokních kašen s mytologickými motivy zdobí centrum Olomouce od přelomu 17. a 18. století. Ariónova kašna, která ztvárňuje původně zamýšlený motiv nerealizované 7. barokní kašny, zdobí centrum od roku 2002.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…