Olomouc: Dotace pomáhají záchranářům a dětem ve Fakultní nemocnici

26.09.2019 13:13

Další peníze z grantu na podporu společensko-prospěšných projektů míří k potřebným. Peníze pomohou tentokrát k pořízení lékařských přístrojů pro Fakultní nemocnici Olomouc a Zdravotnické záchranné službě Olomouckého kraje, která za ně pořídí nové zásahové batohy.

Olomouc: Dotace pomáhají záchranářům a dětem ve Fakultní nemocnici
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Smyslem tohoto grantu je pomáhat projektům, které reálně zlepšují situaci potřebných. V dnešním případě jde o pomoc nemocným i o pomoc záchranářům,“ uvedl primátor Mirek Žbánek při slavnostním podpisu smluv se dvěma institucemi, které získaly z grantu dotaci. „V podtextu je přitom přidělení dotace i vzkazem ostatním potenciálním dárcům, že tyto subjekty si pomoc z veřejných prostředků opravdu zaslouží,“ dodal primátor.

Na projekt Konto Crosspoint Tobě směřuje podpora ve výši 100 tisíc korun. Nezisková organizace dlouhodobě spolupracuje s Dětskou klinikou Fakultní nemocnice a tak i tentokrát peníze pomohou k pořízení lékařských přístrojů se zaměřením na chronické a respirační onemocnění malých pacientů. „Za pomoci dárců včetně statutárního města Olomouce se nám podařilo zakoupit několik přístrojů. Tentokrát to bude zařízení, které umožní rychlejší a kvalitnější vyhodnocení onemocnění pacientů a dále výhřevný zvlhčovač vzduchu pro miminka s dýchacími potížemi,“ popsala za spolek Crosspoint Ester Rážová. Projekt Konto Crosspoint Tobě je zaměřen na pomoc v Olomouckém regionu za vydatné pomoci dárců z řad firem, institucí i jednotlivců.

A stranou pomoci města nezůstává ani Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje. Právě k záchranářům míří podpora přesahující částku 80 tisíc korun, za kterou pořídí 9 sad nových zásahových batohů pro výjezdové skupiny. Záchranářům v terénu slouží k poskytnutí kvalitní přednemocniční péče. „S ohledem na četnost užívání batohů jsou tyto pomůcky extrémně zatěžovány. Pořízením nových dokážeme zkvalitnit poskytovanou neodkladnou přednemocniční péči v terénu,“ vysvětluje za ZZS Olomouckého kraje ředitelka Andrea Rakovičová. Záchranářský batoh, šitý doslova na míru, obsahuje prostředky pro základní diagnostiku u pacienta, změření jeho životních funkcí a jejich základní stabilizaci včetně dalších potřebných pomůcek a léčiv.

Dotační titul na podporu společensko-prospěšných projektů, kde byl alokován celkem jeden milion korun, začal fungovat letos 7. dubna na Světový den zdraví. Je zaměřený na pomoc znevýhodněným či handicapovaným spoluobčanům a o finanční podporu z grantu mohou žádat fyzické i právnické osoby. V letošním roce z něj byl uvolněn jeden milion korun. Primátor Žbánek zdůraznil, že chce pro rok 2020 objem financí přinejmenším zachovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…