Olomouc: Koalice navrhuje na rok 2019 vyrovnaný rozpočet

29.11.2018 19:49

Jako vyrovnaný předloží radní zastupitelstvu návrh rozpočtu města Olomouce na rok 2019. Schvalovat se bude 14. prosince na druhém jednání Zastupitelstva města Olomouce v novém volebním období.

Olomouc: Koalice navrhuje na rok 2019 vyrovnaný rozpočet
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Návrhu rozpočtu, který aktuálně prošel třetím čtením, předcházela řada velmi náročných jednání včetně dvou zasedání investiční komise. Radě města se ho podařilo sestavit jako vyrovnaný. Pro návrh už zvedla ruku většina členů finančního výboru a doporučila jej ke schválení zastupitelstvu,“ popsal složitost sestavování městského rozpočtu na příští rok primátor Mirek Žbánek. 

Příjmová kapitola rozpočtu pro rok 2019 počítá s částkou 2,579 miliardy korun. To je zhruba o 127 milionů korun více než v roce 2018. „Nárůst této položky je dán zejména v oblasti daňových příjmů a také v oblasti dotačních titulů,“ vysvětluje ekonomická náměstkyně primátora Eva Kolářová.

Pokud jde o výdaje, budou nižší než v roce 2018. Celková částka 2,541 miliardy korun zahrnuje provozní i kapitálové výdaje. V částce jsou tedy zahrnuty jak velké investice a opravy, tak i provozní náklady, rozpočty na provoz příspěvkových organizací, objednávky veřejných služeb pro město či mzdové náklady. „Snížení plánovaných výdajů je ovlivněno navýšením splátek jistin z přijatých úvěrů. Za pozitivní pro rozpočet naopak považuji snížení provozních výdajů, zejména v kontextu toho, že výdaje pro příspěvkové organizace včetně škol jsou ve stejné výši nebo dokonce vzrostly,“ zdůrazňuje ekonomická náměstkyně Kolářová.

„Co se týká přípravy rozpočtu, ocitáme se ve velmi složitém období, protože finance města celkově nejsou v takové kondici, jakou bychom si přáli,“ řekl primátor. „Tato rada měla možnost do tvorby rozpočtu zasáhnout jen z části, není to rozpočet, ze kterého bychom jásali, ale snažíme se o maximum možného. Znamená to, že detailně diskutujeme každou jednotlivou položku v každé konkrétní oblasti,“ popsal primátor. 

Na investice je více peněz než před dvěma lety

Za prioritní témata rada města považuje zejména investice, opatření, která vedou ke zvýšení bezpečnosti v dopravě a na veřejných prostranstvích, obnovu veřejné zeleně, participaci komisí městských částí, naplňování koncepce Smart city, modernizaci informačních systémů pro občany a posílení Městské policie – tedy i pořádku ve městě.

Na investice a velké opravy nad dva miliony korun je v rozpočtu pro příští rok určeno skoro 456 milionů korun, což je o 90 milionů více než v roce 2017. „Na investice do dopravní infrastruktury je určeno 22 milionů, další téměř 2 miliony korun jsou vyčleněny na zajištění projektů do dopravní infrastruktury,“ říká investiční náměstek primátora Martin Major.

Pro příští rok je tak v kapitole nové investice zařazena například rekonstrukce komunikace, včetně kanalizace a vodovodu, v ulici Erenburgova za celkových 28,5 milionu korun, kterou nově pokryje tichý asfalt, čímž budou splněny hlukové limity pro hluk z provozu. Ve stejné kapitole jsou i stavba nové nadregionální cyklostezky Nedvězí - Bystročice za 5,4 milionu a příprava stavby dalšího úseku nadregionální Jantarové cyklostezky v ulicích Hodolanská a Libušina, stejně jako zřízení čtvrtého ramene křižovatky na tř. Kosmonautů za 2,5 milionu korun. „Do plánovaných investičních akcí patří samozřejmě i ty investice, které pokračují z letošního roku. Patří sem protipovodňová opatření s vyčleněnou částkou 10,5 milionu, hasičská zbrojnice Chválkovice za téměř 15 milionů i zateplení mateřské školy Nedvědova za 42 milionů korun,“ vypočítává náměstek Major.

Významné peníze směřují i na přípravu investičních akcí, kde figurují - úprava křižovatky Polská x Rooseveltova (300 tisíc korun), projekční příprava rekonstrukce zimního stadionu (300 tisíc korun), křižovatka ulic Erenburgova x Na Trati (100 tisíc korun) projektové dokumentace na cyklostezky Samotišky – Droždín – Bystrovany (150 tisíc korun), přístup pro cyklisty do Smetanových sadů (70 tisíc korun), tramvajová trať III. etapa (500 tisíc korun), nebo projektová dokumentace na úpravu sociálního zařízení v Čechových sadech (100 tisíc korun). „V příštím roce chceme věnovat také preventivním opatřením v oblasti ochrany obyvatel, proto počítáme s vybudováním výstražného a informačního systému města, do kterého investujeme zhruba 27 milionů korun,“ vyzdvihuje Martin Major.

Opravy škol a více zeleně

Na investice do škol putuje částka ve výši 33 milionů. Z peněz se podaří vybudovat nové odborné učebny v ZŠ Gorkého za 15 milionů, v ZŠ Holice za 7,5 milionu i v ZŠ Heyrovského za 6,2 milionu, na rekonstrukci střechy v ZŠ Rožňavská jsou v rozpočtu vyčleněny 4 miliony korun. Z toho předpokládaná dotace činí 23,3 milionu korun. „Dotace u investic do školských zařízení činí zpravidla devadesát procent, u energetických opatření čtyřicet procent,“ komentoval dotace do oprav škol náměstek Matouš Pelikán. Kromě toho počítá rozpočet v oblasti školství i dalšími nestavebními investicemi, kde je alokována částka 3,8 milionu korun na obnovu vybavení školních jídelen. Na údržbu a obnovu lokalit dětských hřišť a sportovišť míří částka 2,3 milionu. Další důležitou položkou je obnova historických památek, na kterou je v rozpočtu vyčleněna částka téměř 53 milionů korun a patří sem mimo jiné i plánovaná rekonstrukce historické radnice včetně věže, na níž by město mělo získat dotaci 11,7 milionu korun.

Na obnovu veřejné zeleně ve městě se podařilo radním částku, oproti letošnímu rozpočtu výrazně navýšit. „Nejvíce to pocítí výstaviště Flora, kde dojde k obnově vegetačních prvků za 2,2 milionu korun v parcích včetně zelených ploch. Město bude dále pokračovat v revitalizaci městských zelených ploch, kde v péči o zeleň je alokována částka 50 milionů. K navýšení došlo i u prostředků pro komise městských částí a to o 1,9 milionu, které jsou určeny pro opravy a estetizaci veřejných ploch,“ popisuje odpovědný náměstek primátora Pavel Hekela.

Na podporu využití volného času dětí a mládeže, sociální oblasti, cestovního ruchu a sportu, na obnovu kulturních památek a do oblasti životního prostředí míří z rozpočtu prostřednictvím dotačních programů města celková částka ve výši 86,5 milionu korun.

Mzdy vzrostou

Velký problém při sestavování rozpočtu znamenalo i zákonné navýšení mezd. „Jde o povinné navýšení, na které nám stát nedal ani korunu. Na základě novelizace nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, účinného od 1. ledna 2019, mimo jiné dochází k navýšení stupnice platových tarifů o pět procent,“ objasnil primátor. Pro zhruba pět stovek zaměstnanců státní správy a dvě stovky zaměstnanců samosprávy celková částka činí 14,8 milionů korun. „Zákonné navýšení musí být poskytnuto i zaměstnancům příspěvkových organizací města,“ doplnila ekonomická náměstkyně Eva Kolářová.

Celkové zadlužení města se podařilo snížit o částku 137 milionů korun. „V příjmové části rozpočtu bohužel stále doplácíme na státem stanovené rozpočtové určení daní. Olomouc kvůli tomu od roku 2007 přichází ročně o sto padesát milionů korun,“ objasňuje primátor Mirek Žbánek. Podle něj je to handicap, který se těžko dohání a v řádu let minulých by vytvořil částku 1,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…