Olomouc: Plný sál potvrdil význam konference. Spokojení hosté získali inspiraci i kontakty

10.09.2021 17:28 | Tisková zpráva

Celkem 106 hostů z pěti zemí dorazilo do Olomouce na Setkání partnerských měst a obcí V4 a na odbornou konferenci, která byla hlavní součástí programu. Z Olomouce si odvezou konkrétní kontakty na partnery z dalších zemí a hlavně řadu tipů a inspirací, jak proměnit svá města k lepšímu. Inspirativní příspěvky se týkaly nových modelů řízení dopravy ve městě, spolupráce veřejného a soukromého sektoru, chytrých řešení pro veřejné prostory ve městech a dalších kroků, které lidem v obcích zpříjemní život.

Olomouc: Plný sál potvrdil význam konference. Spokojení hosté získali inspiraci i kontakty
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Velvyslanci, diplomaté, představitelé samospráv z více než dvaceti měst a odborníci přijeli do Olomouce už ve středu, kdy měli možnost poznat město. V průběhu čtvrtka pak absolvovali oficiální část programu. Nejprve je čekalo slavnostním přijetí na radnici. „Chtěl bych zdůraznit, že to je po více než sto letech poprvé, kdy z ochozu radniční věže opět zní trubačova fanfára,“ zdůraznil hostitel setkání, olomoucký primátor Miroslav Žbánek. Po zápisu do městské pamětní knihy a prohlídce radnice se hosté přesunuli na nedalekého konviktu, kde se v Uměleckém centru UP konala konference.

Hovořilo se například o využití prostředků z Mezinárodního visegrádského fondu a o konkrétních projektech, například v oblasti dopravy nebo vzdělávání. Starostové zhlédli ukázky produktů, které mohou výrazně zpříjemnit hodnotu veřejných prostranství ve městech, ať už šlo o zastávky či komplexní vybavení dopravních terminálů, nebo třeba unikátně řešené nabíječky pro elektromobily. Velkou pozornost vzbudilo vystoupení Timo Valihärju z partnerského finského města Tampere. Severské město patří mezi nejlepší ve využívání moderních technologií i moderních způsobů správy veřejných věcí. Finský delegát představil projekt moderní víceúčelové haly, která vznikla přímo nad dopravním terminálem, nebo výstavbu nové patnáctikilometrové tramvajové trati s nejmodernějšími technologickými funkcemi, které zpříjemňují cestování a usnadňují práci řidičů i dispečerů. „Podstatné je, že na všech velkých strategických cílech pracují společně různé sektory, samospráva města, soukromé firmy i další instituce. Musíme se shodnout na cíli, který přináší nějaký prospěch každému, a potom při jeho realizaci dobře funguje společná synergie,“ uvedl Timo Valihärju.

„Zcela plný sál auditoria je jasným důkladem toho, že tato konference měla smysl a představitele měst a obcí zaujala,“ uvedl při tiskovém brífinku po konferenci tajemník polského velvyslanectví v Praze Pawel Piotrowski. To potvrzovali i představitelé měst. „Pro nás byla velkou inspirací část, věnovaná dopravě ve městě. V Pécsi máme poměrně velký problém s neukázněnými řidiči a zvýšení plynulosti a bezpečnosti dopravy je pro nás určitě žádoucím cílem,“ uvedl například Attila Péterffy, starosta pátého největšího maďarského města Pécs. V něm mimochodem zrušili před šedesáti lety tramvajovou dopravu a nyní uvažují o jejím obnovení. Také proto byl pro Pécs inspirativní příspěvek o tramvajové dopravě v Tampere.

„Konkrétní plody konference budeme sklízet v budoucnosti. Momentálně máme především hodně inspirací a hlavně hodně kontaktů. Teď musí navázat mnohem delší a pracnější část, kdy se budeme snažit získané tipy a nápady proměnit v nějaká konkrétní zlepšení fungování Olomouce,“ konstatoval v závěru konference primátor Žbánek.

Olomouc se během setkání představila hostům jako přirozený geografický i kulturní průsečík střední Evropy. Pochlubila se nejen památkami, ale i bohatou nabídkou svých kulturních a volnočasových institucí. Hosté setkání dávali najevo, že na ně Olomouc zapůsobila pozitivně. „Je to první taková velká konference po covidové pauze a je velice vydařená, což je zřejmé i z reakcí ostatních hostů. Jsem velmi ráda, že jsem se jí mohla zúčastnit, děkuji panu primátorovi i jeho týmu za výbornou práci,“ konstatovala Marianna Neupauerová, zástupkyně ředitele Mezinárodního visegrádského fondu. Právě tento fond celé setkání, organizované městem Olomouc, podpořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…