Olomouc: Prevence proti komárům, město začalo s postřikem

07.04.2023 20:34 | Tisková zpráva

Preventivní zásah proti komárům aplikuje v těchto dnech specializovaná firma v oblasti Černovírského lesa. Likvidaci komářích larev šetrným bakteriálním přípravkem zadal odbor životního prostředí magistrátu. Potrvá zhruba tři dny.

Olomouc: Prevence proti komárům, město začalo s postřikem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V oblasti Černovírského lesa aplikují přípravek pracovníci specializované firmy v tamních tůních a lagunách. „Přípravek založený na likvidaci larev komárů je bezpečný a neškodí přírodě,“ ujistil vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka. „Pokud by byl postřik zapotřebí i v jiných částech města, budeme to řešit,“ dodal. Náklady na první preventivní zásah postřikem přijdou na zhruba 50 tisíc korun.

I když zatím letošní jaro vypadá celkem příznivě a extrémnímu výskytu komářích larev tolik nenasvědčuje, vše bude záležet na vývoji počasí. Odborníci proto krizová místa pravidelně monitorují. Připraveni jsou zadat zásah i v městských částech Chomoutov, Hejčín, Řepčín, Chválkovice, Týneček, Slavonín a Nemilany. Právě ty bývají problémy s komáry v rámci Olomouce zatíženy nejvíce.

Kromě preventivního zásahu proti komárům řeší odbor životního prostředí časté stížnosti na výskyt potkanů. „Bohužel jednoznačně souvisí s pokládáním zbytků potravin, hlavně nespotřebovaného pečiva, do městské zeleně a ke kontejnerům na odpad, kde se stává se zdrojem potravy pro potkany,“ upozorňuje vedoucí odboru životního prostředí Loyka. Deratizace potkanů na městských pozemcích kvůli tomu město stojí statisícové částky. „Už nyní navyšujeme rozpočet o dalších 150 tisíc, přitom deratizace v loňském roce přesáhla částku 400 tisíc korun,“ doplnil Loyka s tím, že všechny podněty občanů, společenství vlastníků, komisí i hygieniků vyhodnocují a zajišťují monitoring.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…