Olomouc: Třídění kuchyňského odpadu, tazatelé vyrazili za lidmi

07.03.2023 18:11 | Tisková zpráva

Názor na třídění gastroodpadu z domácností zjišťují na olomouckém sídlišti Povel pracovníci specializované agentury. V této městské části totiž od loňska běží pilotní projekt sběru kuchyňského odpadu. Ten mohou občané nově odkládat do speciálních nádob umístěných u vybraných kontejnerových stání. Průzkum probíhá od úterý 7. března do 9. března od 13 do 17 hodin.

Olomouc: Třídění kuchyňského odpadu, tazatelé vyrazili za lidmi
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Získané poznatky z průzkumu poslouží k úpravám pilotního systému, případně k jeho rozšíření do dalších lokalit ve městě,“ popisuje smysl šetření náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák odpovědný za oblast odpadového hospodářství ve městě. V ulicích se tak budou tři dny pohybovat dvoučlenné týmy, které budou oslovovat kolemjdoucí. Každý, kdo tazatelům odpoví na pár krátkých otázek, obdrží jako poděkování dárek v podobě opakovaně použitelného sáčku na ovoce a zeleninu vyrobeného z recyklovaného materiálu.

V lokalitě bude v době průzkumu k dispozici také stánek. „U něj zájemci získají bližší informace o třídění gastroopdpadu, například prošlých potravin či zbytků pokrmů. V případě, že vyplní i dotazník, zapojí se tím do soutěže o dárkové balíčky s regionálními produkty,“ doplňuje vedoucí oddělení odpadového hospodářství olomouckého magistrátu Petr Swaczyna. Infostánek bude umístěn v Jánského ulici na prostranství před poliklinikou, nebo na ploše před bývalým kulturním domem Zenit u fontány v Nedvědově ulici.

Součástí akce je také osvěta v oblasti správného nakládání s gastroodpady. Pro zájemce je připraven leták s podrobnými informacemi, co do nádob na kuchyňský odpad patří, co naopak jeho recyklaci komplikuje nebo do nich nepatří. „Smyslem projektu recyklace gastroodpadu je především snížení podílu směsného komunálního odpadu, jehož likvidace stojí nemalé prostředky z městské pokladny,“ upozorňuje náměstek Otakar Štěpán Bačák.

Kuchyňský odpad z Olomouce se využívá jako obnovitelný zdroj a energeticky se zpracovává v bioplynové stanici společnosti EFG Rapotín BPS. Ta v krajské metropoli zabezpečuje systém sběru gastroodpadu v pilotní lokalitě.

Další informace jsou k dispozici na stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…