Olomouc: Z Nemilan do Kožušan po nové cyklostezce

05.10.2021 16:53 | Tisková zpráva

Frekventovaná polní cesta, kterou cyklisté využívají na trase Nemilany – Kožušany, se brzy promění v novou cyklostezku. Ve stejných místech, kde je nyní vyšlapaná cesta, vznikne společná stezka pro pěší a cyklisty, která bude součástí Moravské cyklotrasy na území Olomouce.

Olomouc: Z Nemilan do Kožušan po nové cyklostezce
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Nový úsek naváže v Nemilanech na zpevněnou účelovou komunikaci vedoucí od ulice Kožušanská k estakádě dálnice D35, kde začíná pod mostním objektem dálnice. Pokud stavba půjde podle plánu, téměř 440 metrů nové cyklostezky by mohli lidé začít využívat snad ještě letos. Náklady na její vybudování jsou přes 2,6 milionu korun. Více než 1,7 milionu korun pokrývá dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, dalších 260 tisíc přispěl Olomoucký kraj.

„Dnes už se dá Olomoucí z jednoho konce na druhý projet prakticky téměř jen po cyklostezkách a já jsem moc rád, když se nám daří doplňovat další úseky ve městě i v okrajových částech, na které olomoučtí cyklisté ještě čekají. V příštím roce by se k tomuto novému úseku měla napojit jeho druhá část od Kožušan, takže už cyklisté konečně nebudou muset řešit, jestli jet po rozbahněné polní cestě, nebo po rušné silnici,“ říká náměstek primátora Matouš Pelikán.

Cyklostezka z Nemilan do Kožušan je posledním dílem, který na území města Olomouce ještě chybí ke konečnému propojení nadregionální Moravské cyklotrasy. Ta na území České republiky prochází celým Olomouckým krajem a částí Zlínského a Jihomoravského.

„Investice do oprav a stavby cyklostezek jsou důležitou každoroční součástí městského rozpočtu. Kde je to možné, snažíme se v maximální míře financovat tyto stavby z dotací. V loňském roce se tak podařilo opravit stávající nebo vybudovat nové cyklostezky v celkové délce přes 3,3 kilometru, letos a příští rok přibude dalších 2,5 kilometru,“ uzavírá investiční náměstek primátora města Olomouce Martin Major.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

13:37 Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

Statutární město Zlín nabízí motoristům k pronájmu pět garážových stání na Jižních Svazích. V nabídc…