Olomouc o víkendu oslaví svůj svátek

13.06.2014 12:46

Dva dny, plné zajímavých akcí, koncertů, vůní a dalších zážitků i požitků, to vše slibují Svátky města Olomouce 2014. Dva dny, 13. a 14. června, budou Horní a Dolní náměstí plus Smetanovy sady středem zájmu všech, kdo se rádi baví. Novinkou bude instalace světelných objektů. Naopak tradicí je už to, že současně se svátky města bude zahájena další sezóna promenádních koncertů.

Olomouc o víkendu oslaví svůj svátek
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Co tedy nabídnou Svátky města v roce 2014? Tradiční historizující program je soustředěn na obě hlavní náměstí. Vše zahájí akce, kterou se Olomouc hlásí k dědictví dávných generací. Tradiční průvod ke cti svaté Pavlíny začíná v pátek 13. června v 17 hodin na Horním náměstí. O hodinu později budou ostatky svaté Pavlíny uloženy v chrámu svatého Mořice. Na Dolním náměstí budou nabízet své zboží představitelé tradičních regionálních řemesel. Hanácké hodování se zabijačkou, vdolky a dalšími místními dobrotami i Hanácký farmářský trh, to jsou zase akce, které potěší zejména chuťové pohárky návštěvníků.

Nedílnou součástí Svátků města jsou koncerty či divadelní představení. O velký open-air koncert na Horním náměstí se v pátek od 19 hodin postará Michal Hrůza a jeho kapela Hrůzy. V G galerii města Olomouce se uskuteční výstava obrazů ze sbírek statutárního města, jedná se především i obrazy Olomouce z různých historických období. Po celou sobotu budou hrát ve městě kapely jako například Lucrezia Borgia, AG Flek, Navostro či Heath & Molly, představí se šermíři ze spolku Adorea, před publikum předstoupí i Divadlo Studna a loutkové divadlo Kašpárkova říše.

Atraktivní novinkou je instalace světelných objektů pod názvem Czech the Light. Jednotlivé světelné objekty najdou diváci ve Smetanových sadech, na Terezské bráně, na nádvoří Arcidiecézního muzea, na kapli Svaté Barbory a v Muzeu moderního umění. V sobotu mohou zájemce potěšit i další akce, jako například Mistrovství ČR v oblíbené hře pétanque ve Smetanových sadech či projekt oživení městských parků s názvem Zaparkuj.

Podrobný program najdete na webu svatkymesta.olomouc.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…