Opava: Červenec v OKU patří výstavám

10.07.2021 14:56

Opavská kulturní organizace (OKO) připravila na červenec dvě nové výstavy v Domě umění a přiléhajícím kostele sv. Václava. Obě výstavy odstartují vernisáží 15. července v 17 hodin.

Opava: Červenec v OKU patří výstavám
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Dům umění nabídne v obou patrech Sloupové síně největší sbírku serigrafie mimo sbírkové instituce v České republice s názvem „C_Z_S_K_1_3_2_1“. Přízemí Domu umění a kostel sv. Václava pak bude hostit výstavu multimediálních projektů nazvanou „Vivisekce. Význam těla“, jejichž autorem je Zbigniew Bajek.

Základy serigrafického pracoviště položili na Ostravské univerzitě ve druhé polovině devadesátých let minulého století Eduard Ovčáček a Zbyněk Janáček. To se pak stalo jedním z nejrespektovanějších center nejen v České republice, jehož cílem je podpora grafické techniky serigrafie, tedy sítotisku a screenprintingu.

„Výstava C_Z_S_K_1_3_2_1 představí kolekci více než 250 prací téměř pěti desítek českých a slovenských autorů. Jde o kurátorský výběr za posledních třicet let vývoje serigrafie a zahrnuje například díla Eduarda Ovčáčka, Daniela Balabána, Jakuba Špaňhela, Eduarda Halberštáta nebo Róberta Jančoviče či Moniky Poljakové,“ říká Marcela Mrózková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace. Výstava potrvá až do 22. srpna.

„Druhá výstava Vivisekce. Význam těla přináší pohled do koncepční tvorby významného polského umělce Zbignieva Bajka, vedoucího interdisciplinárního ateliéru Akademie výtvarných umění v Krakově, který zkoumá lidské tělo jako ranami dnešního světa zkroušený umělecký objekt. Osamělost, tolerance, nedostatek lásky nebo zrada infikuje jeho nitro i povrch,“ sdělil Dominik Beneš, dramaturg Opavské kulturní organizace. „Zbigniew Bajek se Opavanům představuje již podruhé. Jeho kurátorské projekty sbírají ocenění po celém světě,“ dodává Dominik Beneš. Výstava potrvá také do 22. srpna.

Obě vernisáže proběhnou 17. července současně za účasti Zbigniewa Bajka a představitelů Mezinárodního serigrafického sympozia Ostrava: Zbyňka Janáčka a Marka Sibinského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…